Niemand bij Pegida noemt zich Charlie

Antimoslimbeweging Pegida bracht gisteren weer tienduizenden demonstranten op de been. Maar voor tegenbeweging Nopegida geldt dat óók.

‘Mevrouw Merkel, hier is het volk!’ staat op een Pegidabord in Dresdenfoto ap
‘Mevrouw Merkel, hier is het volk!’ staat op een Pegidabord in Dresdenfoto ap

Niemand was Charlie op de massale twaalfde manifestatie van de burgerbeweging Pegida in Dresden gisteravond. Het organisatieteam van de Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes had van tevoren opgeroepen tot een rouwbetoging in verband met de aanslag in Parijs vorige week op tijdschrift Charlie Hebdo. Maar niemand liep met de Je suis Charlie-slogan.

De beweging demonstreert sinds oktober afgelopen jaar elke maandag tegen de komst van vreemdelingen, met name moslims, naar Duitsland. Elke keer was het aantal burgers dat op de ‘avondwandelingen’ afkwam groter.

Gisteren waren er naar schattingen van de politie 25.000 burgers op de been. Ook waren er een paar duizend tegendemonstranten, ‘Nopegida’, die overal langs de route van de optocht opdoken.

„Nationalisme uit die koppen!” werd er gescandeerd. Of: „Refugees are welcome here!”. De ‘pegidler’, zoals de mensen die meelopen inmiddels heten in veel media, staken de middenvinger op. Of ze brulden „Wir sind das Volk”, de beroemde kreet van demonstranten die in 1989 opstonden tegen het DDR-regime en waar iedereen in Duitsland een warm gevoel van krijgt. Soms schreeuwden Pegida en Nopegida tegelijkertijd dezelfde leus, alsof ze het eindelijk over een ding eens waren: „Halt die Fresse!” (‘Hou je kop!’).

Merkel praat alleen voor de moslims!

De politie was als steeds massaal aanwezig om de partijen uit elkaar te houden, en werd weer uitbundig bedankt door de organisatie voor „hun geweldige werk om Pegida te beschermen”. „Als die linkse demonstranten er niet waren, kon de politie met drie man volstaan”, zei een van de medeorganisatoren van Pegida van tevoren. „Wij zijn de meest vredelievende groep mensen in Duitsland.” Met zijn naam wilde hij niet in de krant: „Er worden represailles tegen je genomen door die linkse gemeenschap die aan de macht is.”

Bij het verzamelen voor de demonstratie staan een oudere man en vrouw onder een bord waarop een foto is te zien van Merkel met hoofddoek. „Ze praat alleen voor de moslims!” verklaart de vrouw.

Beiden komen uit het verderop gelegen Chemnitz. Merkel zei overigens gisteren bij de ontvangst van de Turkse premier Ahmet Davutoglu achter de woorden te staan die oud-bondspresident Wulff sprak in 2010: „De moslims horen bij Duitsland.” Merkel heeft sinds 1 januari duidelijk stelling genomen tegen Pegida, door te zeggen dat de mensen die meelopen „kilte en haat in hun hart” hebben.

In veel Duitse steden van Hamburg tot München kwamen gisteravond volgens de krant Münchner Merkur bij elkaar tienduizenden mensen op de been die tegen Pegida demonstreerden. „Er vormt zich in heel Duitsland een machtige tegenbeweging”, aldus die krant.