Nederlands kamp Mali beschoten met raketten

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaart bezocht de Nederlandse strijdkrachten in Mali vorig jaar met Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp (2e L) .
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaart bezocht de Nederlandse strijdkrachten in Mali vorig jaar met Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp (2e L) . ANP / Evert-Jan Daniels

De VN-basis in Gao in Mali waar veel Nederlandse militairen zijn gelegerd, is beschoten met enkele raketten, voor het eerst sinds mei. De projectielen kwamen volgens Defensie vorige week buiten het kamp neer en hebben geen schade aangericht.

Buiten de basis zijn twee inslagpunten gevonden, zei een woordvoerder van Defensie tegen persdienst ANP. Volgens hem zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig; de raketaanval past in het dreigingsbeeld.

De 450 Nederlandse militairen in Mali, van wie de meesten vanuit Gao actief zijn, verzamelen en analyseren inlichtingen voor de VN-missie Minusma. Die moet de veiligheid en stabiliteit in Mali herstellen. Op het kamp in Gao sliepen de Nederlanders eerst maandenlang in tenten. Inmiddels zijn er containers geplaatst die extra bescherming bieden. (ANP)