Belg wil rechten op ‘Je suis Charlie’

Je kon er op wachten: de zin ‘Je suis Charlie’ is als merk gedeponeerd in de Benelux. Op 8 januari, de dag na de aanslag in Parijs, heeft een Belg uit Steenokkerzeel de aanvraag om het merk te laten registreren ingediend voor onder andere cosmetica, kleding, spelletjes en bier.

Het is een bekend verschijnsel: commercieel gedreven figuren die meteen na een spraakmakende gebeurtenis naar het merkenbureau snellen om de naam die er aan verbonden is als merk te claimen.

Het maakt ze eigenlijk niet uit of het nu om een dramatisch incident gaat of een vrolijke gebeurtenis: als ze er handel in zien slaan ze toe. Zo werden in het verleden ook de namen van de nieuwe Nederlandse prinsesjes ‘gekaapt’ en meer recentelijk de naam MH17.

De aanvraag van de Vlaming is overigens nog niet definitief, hij moet nog getoetst worden door het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).

Het BBIE kan het merk weigeren als het ‘in strijd met de openbare orde’ is. Echter, de kans lijkt klein dat dat zal gebeuren. Het BBIE treedt niet graag als zedenmeester op en is niet scheutig met dit soort weigeringen. De kans dat de man zijn recht dus zal krijgen, lijkt groot.