In beeld

Maximaal afzien tijdens Dakar Rally

De Dakar Rally van 2015 wordt verreden van 4 tot 17 januari met Buenos Aires, Argentinië als begin- en eindpunt. De race gaat ook door Bolivia en Chili. De eerste editie van de Dakar Rally werd in 1978 georganiseerd door de Fransman Thierry Sabine. Hij was het jaar ervoor verdwaald in de Libische woestijn, wat hem inspireerde tot een race om de woestijn te temmen. De race liep van Parijs naar Dakar en telde 170 deelnemers. Dit jaar zijn de omstandigheden extreem in de Argentijnse woestijn, waar temperaturen van meer dan 50 graden worden gemeten. Dat dwong de Nederlandse motorrijder Robert van Pelt (21) uit Ridderkerk eerder deze week tot opgave. Tijdens de derde etappe overleed de Poolse motorrijder Michal Hernik om nog onbekende reden. Sinds de Dakar Rally vanaf 2009 in Zuid-Amerika plaatsvindt, zijn er vijf doden gevallen. In totaal lieten 24 deelnemers het leven sinds de eerste editie van de rally in 1979. Inclusief overleden volgers, toeschouwers en organisatoren komt het dodental op 66. Volgens critici – milieu-activisten en inheemse groeperingen – gaat het racespektakel ten koste van landschap en ecologie. Na Frankrijk levert Nederland de meeste van de ruim zeshonderd deelnemers.
Etappe 2: Carloz Paz - San Juan.
AFP / Franck Fife
Etappe 2.
REUTERS / Jean-Paul Pelissier
Etappe 2.
REUTERS / Jean-Paul Pelissier
Etappe 3: San Juan - Chilecito. Argentinië, 6 januari 2015.
EPA / Nicolas Aguilera
Etappe 3.
EPA / Felipe Trueba
Etappe 4: Chilecito, Argentinië - Copiapo, Chili. 7 januari.
EPA / Felipe Trueba
Etappe 4.
EPA / Felipe Trueba
De Nederlandse Sjaak Martens tijdens etappe 4.
REUTERS / Jean-Paul Pelissier
Etappe 5: Copiapo - Antofogasta, Chili. 8 januari.
AFP / Franck Fife
Etappe 7: Iquique, Chili - Uyuni, Bolivia. 10 january.
AFP / Franck Fife
Etappe 7: de Argentijnse Juan Manuel Silva en bijrijder Pablo Sisterna crashen.
REUTERS / Daniel Rodrigo
Etappe 7.
AP / Felipe Dana
Toeschouwers bij etappe 7.
AP / Felipe Dana
Etappe 7.
AP / Felipe Dana
Etappe 8: Iquique – Uyuni: aan de start.
REUTERS / Jean-Paul Pelissier
Etappe 8: Iquique – Uyuni. De Chileen Patricio Cabrera duwt zijn motor over de Salar de Uyuni: de grootste zoutvlakte ter wereld en ligt in Bolivia op een hoogte van rond de 3650 meter.
AFP / Franck Fife
Etappe 8.
AFP / Franck Fife
Etappe 8.
AFP / Franck Fife
Etappe 8.
AP / Felipe Dana