‘Mama, kom ik uit jouw vagina?’ Ja, leg dat maar eens uit

Hoe leg je een kind uit waar hij precies vandaan komt? En hoe vertel je een 5-jarige wat seks is? Dit filmpje laat zien dat elke ouder een eigen aanpak heeft. Maar allemaal even ongemakkelijk.

The Birds and the Bees
The Birds and the Bees Still uit 'The Birds and the Bees' / via cut.com

“Mama, ik kom toch uit jouw ‘vangina’?” De dag dat je kind dat aan je vraagt, schijnt sneller te komen dan je denkt, maar dat terzijde. Het gaat er nu om dat je kind dat vraagt, en wat jij dan antwoordt. Want er zijn talloze manieren om het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes te vertellen.

De Amerikaan Mike Gaston uit Seattle vroeg ouders om hun kind voor de camera uit te leggen hoe baby’s worden gemaakt. En dat levert grappige, ontroerende maar bovenal ongemakkelijke gesprekken op. NRC sprak met Gaston:

“Ik kwam op het idee omdat ik benieuwd was hoe verschillend mensen dit aanpakken. Het is een vrij algemeen onderwerp, maar toch heeft iedereen een eigen en soms vreemde ervaring. Vooral de onhandigheid waarmee dit gesprek gepaard gaat, wilde ik laten zien.”

Dat is gelukt. Wat het filmpje zo vermakelijk maakt, is dat de vraag niet alleen ongemakkelijk blijkt voor de ouders, maar ook kinderen hun handen voor de ogen doet slaan. Eentje smeekt zijn ouders om het over iets anders te hebben.

Hoe leerde Gaston zelf wat seks was?

“Toen ik 6 jaar was en met een vriend op de Nintendo speelde, vertelde hij me ineens wat seks was. En toen ik 12 jaar was, gooide mijn vader een condoom mijn kant op en zei: ‘No balloon, no party’.”

Kwetsbaar

De regisseur maakte The Birds and the Bees voor de videosite Cut. De ouders en kinderen komen vooral uit zijn eigen netwerk en een aantal via een castingbureau. Lang niet iedereen wilde meewerken, vertelt Gaston:

“Toen we vertelden wat we van plan waren, bleek dat sommige ouders zich niet zo kwetsbaar wilden opstellen.”

De gesprekken met de families duurden tussen de 8 en 20 minuten, in dat materiaal is dus flink gesneden. Heeft hij zelf een lievelingsquote? Gaston:

“Chase was iedereens favoriet. Hij is het neefje van een van de medewerkers van deze productie en we hebben hem last-minute toegevoegd.”

Gaston maakte eerder het succesfilmpje met oma’s die voor het eerst wiet roken.