Kopstuk rebellenleger LRA voor Internationaal Strafhof

Een kopstuk van het Verzetsleger van de Heer (LRA) die zich vorige week overgaf aan de Amerikaans-Oegandese strijdkrachten, wordt overgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

De stad Obo in CAR vanuit de lucht, in 2012. Amerikaanse troepen hebben zich daar bij Oegandese en lokale troepen gevoegd, om de RLA van Kony te verslaan.
De stad Obo in CAR vanuit de lucht, in 2012. Amerikaanse troepen hebben zich daar bij Oegandese en lokale troepen gevoegd, om de RLA van Kony te verslaan. AP / Ben Curtis

Een kopstuk van het Verzetsleger van de Heer (LRA), dat zich vorige week overgaf aan de Amerikaans-Oegandese strijdkrachten, wordt overgeleverd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Dat zegt een woordvoerder van het Oegandese leger tegenover persdienst Reuters. Dominic Ongwen gaf zich vorige week over. Het Oegandese leger noemde dat toen “een historische dreun” voor de LRA, het rebellenleger dat wordt geleid door de Oegandese krijgsheer Joseph Kony, die wereldwijde bekendheid kreeg door het campagnefilmpje Stop Kony.

Ongwen werd sind 2005 door het Strafhof gezocht wegens misdaden tegen de menselijkheid. Ook Kony en andere hoogeplaatste LRA-leiders worden gezocht.

De LRA kwam op aan het eind van de jaren tachtig en werd berucht vanwege massaslachtingen in de regio, alsmede het verminken van slachtoffers en het ronselen van kinderen.