Kleine luchtvaartincidenten vanaf vandaag openbaar

Vanaf vanmiddag geeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) “volledige openheid” over kleinere voorvallen en incidenten die zich tijdens het werk voordoen.

Een vliegtuig stijgt op van Schiphol.
Een vliegtuig stijgt op van Schiphol. ANP / Evert Elzinga

Vanaf vanmiddag geeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) “volledige openheid” over kleinere voorvallen en incidenten die zich tijdens het werk voordoen.

Op de website van de luchtverkeersleiders staan fouten die het afgelopen jaar zijn gemaakt, welke conclusies de organisatie daaruit na onderzoek heeft getrokken en welke maatregelen zijn genomen om de fouten in de toekomst te voorkomen.

Een voorbeeldanimatie:

Potentieel ernstige voorvallen

Het gaat om voorvallen die “potentieel ernstig van aard” waren en die de luchtverkeersleiders wettelijk verplicht zijn te melden aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid, maar ook sommige minder belangrijke incidenten waar de luchtverkeersleiders lering uit willen trekken.

Voorbeelden zijn een vogelwachter op een baan waar een Boeing 737 zojuist toestemming heeft gekregen te vertrekken; een landing van drie lestoestellen die elkaar te dicht zijn genaderd doordat de verkeersleider verwachtte dat het eerste vliegtuig eerder in zou draaien; een bijna-botsing op de luchthaven tussen een toestel dat achteruit rijdt terwijl op datzelfde moment een toestel dicht in de buurt wordt weggesleept.

Nog een voorbeeldanimatie:

‘Minder grootscheeps onderzoek’

Algemeen directeur Paul Riemens van LVNL hoopt met de openheid “vertrouwen en respect” te winnen, en ook de relatie met de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie te verbeteren:

“Als die merken dat hier geen misstanden zijn en weten hoe intensief wij zelf met onderzoek bezig zijn, hebben zij minder de neiging om hier grootscheeps onderzoek te verrichten.”

Luchtverkeersleiders worden niet bij naam genoemd, ook luchtvaartmaatschappijen niet, omdat het doel is te “leren van de voorvallen, het vliegverkeer steeds veiliger maken”.