Kameroen slaat aanval af en ‘doodt 143 terroristen van Boko Haram’

Het leger van Kameroen heeft gisteren een aanval van de Nigeriaanse terreurgroep Boka Haram op een militaire basis bij de stad Kolofata afgeslagen. Volgens een in de hoofdstad Yaoundé uitgegeven verklaring zijn bij de gevechten 143 „terroristen” gedood en sneuvelde één Kameroense soldaat. Eerder sprak een regeringswoordvoerder tegen Al Jazeera over 200 à 300 gedode strijders.

Kolofata ligt op zeker tien kilometer van de grens met Nigeria. De aanval onderstreept dat Boko Haram niet alleen actief is in het noordoosten van Nigeria, ook in de aangrenzende regio’s van de buurlanden. Anderhalve week geleden namen strijders van Boko Haram 265 kilometer noordelijker een militaire basis in van het Nigeriaanse leger bij de stad Baga, in de buurt van het Tsjaadmeer. De dagen erna hield Boko Haram huis in Baga en in een zestiental dorpen in de wijde omgeving. Tienduizenden mensen vluchtten. Over het aantal slachtoffers lopen de meningen sterk uiteen. Een lokale bestuursfunctionaris sprak over mogelijk 2.000 doden, anderen houden het op enkele honderden.

Gisteren deed ook het Nigeriaanse ministerie van Defensie een duit in het zakje. Het zegt dat in Baga niet meer dan 150 doden zijn gevallen, inclusief „veel van de terroristen” die de aanval uitvoerden. Volgens het ministerie zijn de eerdere , „overdreven” schatting niet meer dan „speculatie”.

Feit is dat de Nigeriaanse militairen op 3 januari vluchtten uit hun basis bij Baga en de lokale bevolking aan haar lot overliet. Volgens de regering van buurland Kameroen werd bij de afgeslagen aanval op de basis bij Kolofata zwaar materieel en voertuigen teruggevonden die eerder in Baga in handen waren gevallen van Boko Haram.

Vorig jaar juli werden in Kolofata een lokale bestuurder en de echtgenote van de Kameroense vicepremier Amadou Ali ontvoerd door Boko Haram. Tegen betaling van honderdenduizenden euro’s kwamen ze in oktober vrij, samen met tien gegijzelde Chinese technici. Ook voor hun vrijlating zou zijn betaald. Ook stelde Kameroen dertig gevangenen in vrijheid die banden hadden met Boko Haram.