Kameroen doodt 143 Boko Haram-strijders, strijd in Baga gaat door

Screenshot uit video van Boko Haram.
Screenshot uit video van Boko Haram. Foto AFP / Boko Haram

Het leger van Kameroen heeft 143 militanten van Boko Haram gedood. De extremistische strijders probeerden Kolofata aan te vallen, een stad in het noorden van Kameroen bij de grens met Nigeria. In de strijd die volgde is ook een militair omgekomen, maakte een regeringswoordvoerder bekend.

Het zou de grootste slag zijn die Boko Haram heeft geleden sinds de terreurgroep ook actief is in het buurland van Nigeria, meldt persbureau AFP. Boko Haram wil een islamitische staat vestigen en heeft grote delen van noordoost Nigeria in handen.

Aanval Baga

Boko Haram viel vorige week woensdag de Nigeriaanse stad Baga en een zestiental andere plaatsen in de regio bij het Tsjaadmeer aan. De groep had de zaterdag ervoor een belangrijke regionale militaire basis ingenomen.

De hele stad, waar zo’n tienduizend mensen woonden, is in brand gestoken. Volgens een regeringsfunctionaris bestaat Baga vrijwel niet meer. Gevluchte inwoners vertelden dat de straten bezaaid lagen met lichamen. De schattingen over het dodental lopen uiteen. In eerste instantie werd gesproken over honderden doden. Een regeringswoordvoerder sprak tegenover de BBC over 2.000 doden zijn. Ook Amnesty International noemde dat aantal. Als het getal 2.000 klopt, is de aanval op Baga de dodelijkste ooit van Boko Haram.

Het Nigeriaanse leger, dat in het verleden ook onjuiste informatie heeft verspreid, zei gisteren dat bij gevechten in de stad 150 mensen om het leven zijn gekomen. Het leger probeert de stad te heroveren op Boko Haram.

Lees verder op nrc.nl: Boko Haram slachtte een heel dorp af - Vijf vragen over het conflict in Nigeria. En lees ook in nrc.next: Dit dorp bestaat niet meer (€)