Job of the day

Jij sleept met scherp geschreven offertes miljoenen binnen

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Tendermanager
Bedrijf: Uitzendbureau Driessen HRM, met ongeveer 280 werknemers
Wat opvalt aan de vacature: “Je bent commercieel ingesteld, verkoop is je tweede natuur; schrijven is je eerste natuur.”

Wat doe je dan eigenlijk?

Als tendermanager houd je je bezig met het binnenhalen van aanbestedingen. Wat dat betekent? De publieke sector –onder meer zorg en welzijn, onderwijs en overheden- zijn aanbestedingsplichtig. Willen zij producten of diensten aanschaffen die in een periode van vier jaar meer de aanbestedingsdrempel overstijgen? Dan moet de opdracht aanbesteed worden. Van brandweerauto’s tot kantoormeubilair en van tuinarchitectuur tot het inhuren van flexibele arbeidskrachten. De klant, zoals een gemeente of onderwijsinstelling, plaatst wat hij nodig heeft op een verzamelsite die Tenderned heet. En daar begint jouw missie, jij probeert die aanbesteding (humanresourcemanagement en flexibele arbeid) binnen te halen voor Driessen HRM. Dat doe je door een scherpe offerte te maken, waarin je de klant vertelt waarom Driessen de aanbesteding zou moeten winnen. Lisa Wouters, manager sales:

“Die offertes zijn soms hele boekwerken met wel zestig kantjes. De klant moet na het lezen echt denken ‘Die heeft goed begrepen wat wij zoeken’. Je moet dus uitstekend kunnen schrijven en het ook echt leuk vinden, want je hebt maar één manier om het bedrijf te verkopen, en dat is op papier.”

Om een pakkende offerte te schrijven moet je ook kennis hebben van wet- en regelgeving. Je hebt als tendermanager ook veel contact met de klant, zowel voor als na het aanbestedingstraject.

Waarom zoeken ze iemand?

De aanbestedingsbusiness groeit. Het aantal aanbestedingen waarop ingeschreven kan worden neemt ieder jaar toe. Vandaar de vacature.

Wat voor collega moet je zijn?

Als tendermanager maak je deel uit van het de sales-afdeling en werk je samen met vijf andere tendermanagers en diverse andere collega’s.

“Je collega’s krijgen echt een adrenalinekick van grote offertes maken en winnen. Je hart moet er harder van gaan kloppen en je moet onder tijdsdruk kunnen werken. De deadlines zijn hard. Maar, de sales-afdeling is heel gezellig en collegiaal. Er wordt hard gewerkt, maar ook veel gelachen en de bedrijfsfeesten zijn grandioos, vorige keer kwam 2Unlimited optreden.”

Wat verdient dat?

4500 euro bruto maximaal.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Volgens Wouters is dit het ‘gaafste bedrijf’ waar je kan werken qua sfeer en collega’s. Ondanks de groei voelt het voor haar nog steeds als een familiebedrijf.
Ook kun je rekenen op zo nu en dan een personeelsreisje als de bedrijfsdoelen zijn gehaald (denk: Rome, Londen, Barcelona).