Herzieningsverzoek Desi Bouterse afgewezen

ANP / Evert-Jan Daniels

De Hoge Raad heeft vandaag een herzieningsverzoek afgewezen van de in Nederland bij verstek wegens handel in cocaïne tot elf jaar celstraf veroordeelde Desi Bouterse. Het was de derde keer dat Bouterse, sinds 2010 president van Suriname, probeerde via de hoogste rechter zijn drugsveroordeling uit 2000 ongedaan te maken.

In mei vorig jaar diende advocaat Inez Weski namens Bouterse na jarenlange voorbereiding een herzieningsverzoek in. Volgens haar heeft de kroongetuige in de strafzaak, de Belg Patrick van L., laten weten dat hij onder druk van het Openbaar Ministerie in de strafzaak een valse belastende verklaring heeft afgelegd. De getuige had gezegd dat Bouterse betrokken was bij een transport van 474 kilo cocaïne dat in 1997 in de haven van Stellendam werd onderschept. Volgens Weski deed de getuige dit omdat hem door het OM allerlei nooit geopenbaarde gunsten zijn toegezegd. Hij heeft zijn eerdere verklaringen nu bij de notaris herroepen.

De Hoge Raad zegt nu:

“Bij een aanvraag tot herziening moet duidelijk worden gemaakt waarom een getuige terugkomt op eerdere verklaringen. Redenen voor het terugkomen op eerdere verklaringen worden in deze aanvraag niet gegeven. Daarom levert deze nieuwe verklaring geen grond op om aan te nemen dat de eerdere belastende verklaringen onjuist zijn.”

Gronden voor herziening afgewezen

In de herzieningsaanvraag wordt verder gesteld dat de veroordeling berust op onbetrouwbaar onderzoeksmateriaal en worden twijfels opgeworpen over de integriteit van het politieonderzoek. Deze aannames zijn niet gemotiveerd. De Hoge Raad volstaat daarom met de vaststelling dat de rechter destijds bekend was met het dossier waarvan het politieonderzoek deel uitmaakt.

Andere ook nu weer aangedragen gronden voor herziening werden in de eerdere verzoeken al afgewezen. De beslissing van de Hoge Raad is slecht nieuws voor Bouterse die dit jaar hoopt te worden herkozen als president van Suriname.