Schrijver Haruki Murakami geeft lezers raad

Haruki Murakami wordt mensendokter. Net als de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg, in zijn rubriek ‘Arnon Grunberg helpt’ in Vrij Nederland, gaat de Japanse successchrijver en Nobelprijskandidaat lezersvragen beantwoorden. En net als Grunberg schuwt surrealist Murakami niets. Waar zijn obsessie voor katten vandaan komt? Hoe het zijn favoriete Japanse honkbalteam Yakult Swallows vergaat? U kunt alles aan hem vragen.

Die vragen kunnen vanaf 15 januari tot eind januari gesteld worden op de website shinchosha.co.jp/murakamisannotokoro/ ‘de plek van meneer Murakami’. Een Japanse site vooralsnog, maar vragen kunnen vanaf donderdag volgens zijn uitgever in alle talen worden gesteld.

Zijn antwoorden zal Murakami in februari en maart op de site geven. In het Japans én Engels, een taal die Murakami – hij vertaalde onder andere Salingers The Catcher in the Rye - uitstekend machtig is.

De publiciteitsschuwe schrijver vond het weer tijd om naar buiten te treden. De laatste keer dat hij een vergelijkbare actie hield was een kleine negen jaar geleden, in 2006: „Na zo’n lange periode, wil ik e-mailcorrespondentie hebben met mijn lezers”, stelt Murakami in een persverklaring.

„Schrijven is een eenzaam vak”, erkende hij een jaar geleden in een interview in deze krant. Murakami, wiens debuutroman Luister naar de wind (1979) zojuist in Nederlandse vertaling verscheen, is naar eigen zeggen een ‘werkpaard’, en geen ‘racepaard’. Schrijven is afsluiten: „Ik ben zeer onafhankelijk, volledig gericht op de eisen van mijn werk. Daar voelen sommige mensen zich uiteindelijk niet prettig bij. Ze keren zich af. Hoe onafhankelijk ik ook ben, die afwijzing kwetst me.”