Hack legercommando pr-nederlaag VS

De Twitter- en YouTube-accounts van het legercommando in de VS zijn gisteren gehackt. „ISIS is er al. We zitten in jullie computers, op iedere militaire basis.”

De gehackte Twitteraccount van CENTCOM, het legercommando van de VS.
De gehackte Twitteraccount van CENTCOM, het legercommando van de VS.

Is de lang gevreesde cyberoorlog met Islamitische Staat aangebroken? Of is het Amerikaanse leger slachtoffer van een handige grappenmaker? Het Pentagon en Amerikaanse deskundigen zijn in verwarring na een hack van de Twitter- en YouTube-accounts van CENTCOM, het centrale legercommando in Florida dat de oorlog tegen IS leidt.

Gisteren rond half zeven Nederlandse tijd verschenen er plotseling pro-IS-boodschappen op beide accounts. De teksten ‘Cybercaliphate’ en ‘I love you ISIS’ waren te zien, tot beide accounts uit de lucht werden gehaald.

Op Twitter verspreidde het gehackte @CENTCOM teksten als: „ISIS is er al. We zitten in jullie computers, op iedere militaire basis.” Verder werden documenten verspreid met militaire strategieën, privéadressen van Amerikaanse generaals en foto’s van militairen. Op het YouTube-kanaal was een filmpje te zien met jihadistische teksten.

Islamitische Staat kondigde vorig jaar aan cyberaanvallen op het Westen uit te voeren. De terreurorganisatie maakt veelvuldig gebruik van sociale media als propagandamiddel. In ieder geval één bekende hacker, de Brit Abu Hussain al-Britani, heeft zich bij IS aangesloten.

Toch ontstond gisteren al snel twijfel over de achtergrond van de hackers. IS-deskundigen wezen erop dat de beweging zelf nooit het acroniem ‘ISIS’ gebruikt.

Daar komt bij dat de documenten die geplaatst werden, niet geheim zijn. De privéadressen van de generaals zijn bijvoorbeeld eenvoudig online te vinden. Ook zogenaamde ‘militaire scenario’s voor Noord-Korea’ waren uit openbare documenten gehaald, die bovendien al enkele jaren oud zijn. Peter Singer, analist van de denktank New America Foundation, zei: „Dit zijn socialemedia-accounts, geen netwerken waarop gevoelige informatie wordt verspreid. Wat ze deden, was zeven minuten controle over de megafoon nemen.”

CENTCOM zelf noemde de hack in een verklaring ‘cybervandalisme’, en probeerde daarmee duidelijk te maken dat er geen grote organisatie achter zat. Volgens het leger is er geen gevoelige informatie gelekt.

De Anonymous-beweging, een groep anonieme hackers, richtte zich onlangs tegen IS. De beweging probeert jihadistische sites en accounts te kapen, om de beweging zo het initiatief uit handen te nemen. De groep heeft enkele sites uit de lucht gehaald. Volgens nieuwssite Mashable tot ongenoegen van de Amerikaanse regering, die de sites van IS-sympathisanten gebruikt om de organisatie te volgen. Volgens onderzoek van Anonymous komt de hacker van gisteren uit de staat Maryland.

Toch is de hack een pr-nederlaag voor het Amerikaanse leger. Het bleek eenvoudig de volledige controle over hun belangrijkste externe communicatiekanalen over te nemen. De hack viel bovendien, pijnlijk genoeg, samen met een toespraak van president Obama over cyberveiligheid voor consumenten. Obama wil maatregelen nemen om consumenten beter te beschermen tegen identiteitsfraude op internet.