Granaat raakt passagiersbus Oost-Oekraïne - ‘tien doden’

Minstens tien mensen zijn omgekomen en dertien mensen raakten gewond door een granaat die een passagiersbus raakte in Oost-Oekraïne. De bus reed bij een checkpoint van het regeringsleger.

Update 19.36 uur: Het dodental is opgelopen naar elf, meldt persbureau AP.

Het incident gebeurde bij de stad Volnovakha, ten zuiden van de grote industriële stad Donetsk, het centrum van het gewapende conflict tussen regeringstroepen en separatistische strijders. Volgens Oekraïne zitten de rebellen achter de aanval. Zij ontkennen dat, volgens het Russische persagentschap Tass.

Sinds april zijn meer dan 4.700 mensen omgekomen door de gevechten in Oost-Oekraïne. Het geweld is de afgelopen dagen toegenomen, schrijft persdienst AP.

Internationale top gaat niet door

Rusland, Duitsland en Frankrijk hebben plannen voor een top deze week over het conflict afgeblazen. De reden: er wordt te weinig vooruitgang geboekt in het bestand, dat vier maanden geleden werd afgesproken. Het bloedvergieten gaat nog altijd door. De landen hebben geen nieuwe afspraak gemaakt voor een internationale ontmoeting. Ze waren uitgenodigd door president Porosjenko.

Beschuldigingen over en weer

De partijen beschuldigen elkaar van het geweld. Volgens Kiev zijn sinds het bestand in september van kracht ging, tweehonderd militairen omgekomen door aanvallen van de separatisten. Separatisten zouden bij 26 aanvallen Grad-raketten hebben gebruikt. Daarmee zouden ze onder meer het vliegveld van Donetsk hebben aangevallen, onder controle van het regeringsleger. De rebellen zouden de luchtverkeerstoren tot de vijfde verdieping hebben vernietigd. Volgens de rebellen erkent Kiev de speciale status van het gebied niet, en wekt het de gevechten daarom in de hand.

Twee miljard dollar

De VS willen dit jaar tot twee miljard dollar (1,7 miljard euro) verstrekken aan Oekraïne, maakte het ministerie van Financiën vandaag bekend. Dat geld is onderdeel van een breder internationaal reddingspakket, om faillissement van het land te voorkomen. Voorwaarde is dat Oekraïne zich houdt aan de afspraken die het land met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt.