Genoeg wendingen voor een bobsleebaan

Het enige dat ik weet over blackmetalband Ghost Bath is dat ze uit China komen. En wat is het grootste vooroordeel over China? Dat ze er alles schaamteloos namaken. Ghost Bath lijkt geen uitzondering: alles doet denken aan de Amerikaanse troetelmetalband Deafheaven. Ook Ghost Bath maakt moderne, mooie black metal met veel gevoel en melodie. Zelfs de naam van het (in maart uit te brengen) tweede album, Moonlover, is op z’n zachtst gezegd opvallend, na Sunbather, de plaat waar Deafheaven zo’n succes mee had. Ghost Bath is net zo lichtvoetig en uitnodigend als hun voorbeelden, maar te intelligent om af te doen als goedkope namaak. En dan kennen we nog maar één track van de nieuwe plaat, ‘Golden number’. Dat heeft genoeg wendingen om een bobsleebaan op aan te leggen. De vederlichte tremolo-gitaren die uitdijen als cirkels in een plas water zijn hypnotiserend. De vlam slaat in de blastbeats en dooft in een zuiverend piano-outtro. Het belooft wat. Dit is geen plastic Deafheaven.