Gebruikte wapens bij aanslag Parijs kwamen uit het buitenland

De wapens die zijn gebruikt bij de terreuraanslag in Parijs vorige week kwamen uit het buitenland. De Franse autoriteiten zijn dringend op zoek naar de geldschieter(s) die achter de aanslag zitten.

Demonstranten op de Place de la Republique tijdens de eremars voor slachtoffers van de aanslag in Parijs, vorige week.
Demonstranten op de Place de la Republique tijdens de eremars voor slachtoffers van de aanslag in Parijs, vorige week. Foto ANP / Olivier Matthys

De wapens die zijn gebruikt bij de terreuraanslag in Parijs van vorige week kwamen uit het buitenland. De autoriteiten zijn dringend op zoek naar de geldschieter(s) die achter de aanslag zitten, zei de Franse politie tegen persbureau AP. Volgens Christophe Crepin van de Franse politievakbond duidt de waarde van de wapens op een georganiseerd netwerk.

Zes mensen die worden verdacht van medewerking aan de aanslag in Parijs zouden nog niet zijn opgepakt, onder wie een man die zou rondrijden in de auto van Hayat Boumeddienne, de weduwe van een van de aanslagplegers. Volgens een politieagent zou het netwerk uit zo’n acht tot tien mensen bestaan.

Ook Boumeddiene zelf wordt nog gezocht door de Franse veiligheidsdiensten. De 26-jarige vrouw vloog begin deze maand naar Turkije en stak volgens Turkse inlichtingendiensten daarna de grens met Syrië over. Boumeddienne is de echtgenote van Amedy Coulibaly, die afgelopen donderdag een agente doodschoot en vrijdag mensen gijzelde in een supermarkt.

maatregelen tegen terrorisme

Frankrijk heeft 10.000 militairen ingezet om ‘kwetsbare’ locaties als joodse scholen, synagogen en moskeeën te beschermen. Maar de Franse premier Manuel Valls wil meer anti-terrorismemaatregelen invoeren als onderdeel van een “oorlog” tegen de radicale islam. In een toespraak zei hij dat er “serieuze risico’s blijven bestaan” en vroeg hij de Fransen op hun hoede te blijven. Ook wil hij dat radicale moslims die in de cel zitten strenger worden bewaakt.

Als Syriëgangers terugkeren, kunnen zij een bedreiging vormen. Volgens Europol gaat het om een groep van 3.000 tot 5.000 Europeanen, van wie de organisatie 2.500 in een database als verdachte heeft aangemerkt. Europol-baas Rob Wainwright benadrukte verder dat Europese veiligheidsdiensten te maken hebben met vermogenstekorten, wat voor risico’s kan zorgen.

“Het probleem waar we vandaag de dag mee te maken hebben gaat niet alleen over Syrië en Irak. Het gaat om andere terreurnetwerken in de wereld, in Afrika bijvoorbeeld, die gerelateerd zijn aan Al-Qaeda.”

De Britse premier David Cameron wil inlichtingen- en veiligheidsdiensten toegang geven tot internetcommunicatie. Voor hen is versleutelde online communicatie nu vaak buiten bereik, zei Wainwright.

“De realiteit is nu dat de veiligheidsdiensten niet genoeg vermogen hebben om de maatschappij volledig te beschermen tegen zulke bedreigingen.”

‘aanval op vrijheid’

Ook koning Willem-Alexander heeft gereageerd op de terreurdaden in Parijs, schrijft persdienst ANP. Tijdens een besloten nieuwjaarsontvangst noemde hij de aanslag “een rechtstreekse aanval op de vrijheid die ons allemaal raakt”.

“[Het is van belang dat] wij samen de waarden die aan de basis van onze samenleving staan blijven verdedigen en uitdragen.”