Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Fransman in Bulgarije verdacht van connectie Kouachi-broers

De connecties tussen de daders van de verschillende aanslagen in Parijs.
De connecties tussen de daders van de verschillende aanslagen in Parijs. Grafiek via AFP

In Bulgarije is een Fransman gearresteerd die ervan wordt verdacht banden te hebben met de broers Kouachi. Dat meldt persbureau AFP.

De 29-jarige Fritz-Joly Joachin, oorspronkelijk afkomstig uit Haïti, is op 1 januari gearresteerd in Bulgarije bij de Turkse grens. Volgens AFP was hij mogelijk van plan om af te reizen naar Syrië.

Voor zijn vertrek naar Turkije had Joachin op 30 december meerdere keren contact met Chérif Kouachi. Joachin werd aangehouden toen hij samen met zijn kind in een bus zat die op het punt stond de Bulgaars-Turkse grens over te steken.

Volgens het Europees arrestatiebevel, uitgevaardigd door Frankrijk, wordt Joachin verdacht van ‘deelname aan een gewapende criminele groep waarvan het doel is terroristische aanslagen te plegen’.

De grenspolitie hield Joachin in eerste instantie aan omdat zijn vrouw hem beschuldigde van het ontvoeren van hun 3-jarige zoon. Ze had verklaard dat Joachin hun zoon wilde meenemen naar jihadisten in Syrië en wilde opvoeden volgens de principes van de radicale islam.

Banden met Kouachi-broers

De broers Saïd en Chérif Kouachi, verantwoordelijk voor de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs afgelopen woensdag, kwamen vrijdag om toen de politie de drukkerij binnenviel waar de twee zich verschansten.

Ook de dader van de andere aanslag in Parijs, Amedy Coulibaly, die vier mensen doodde in een koosjere supermarkt, kwam om toen de politie de winkel binnenviel. Coulibaly hield een groep mensen urenlang gegijzeld en eiste dat de broers Kouachi werden vrijgelaten.

Zelfde mentor

Zowel de broers Kouachi als Coulibaly, blijken te zijn geïnspireerd en gerekruteerd door de radicale moslim Djamel Beghal. Ze waren alle drie al langer in beeld bij de veiligheidsdiensten.

De 34-jarige Saïd Kouachi zou in 2011 in Jemen “enkele maanden” terroristische training hebben gehad bij de plaatselijke tak van terroristenbeweging Al-Qaeda.

Eerder werd ook al bekend dat de broers bekend waren bij de Franse autoriteiten. De jongere broer, Chérif Kouachi (32), dook in 2005 op in een documentaire over islamitisch extremisme. In 2008 werd hij tot achttien maanden cel veroordeeld omdat hij naar Irak probeerde te reizen om daar te vechten tegen het Amerikaanse leger.

De Franse politie is nog op zoek naar zes mensen die mogelijk een rol hebben gespeeld bij de terreuraanslagen van afgelopen week.

De gezochte personen maken allemaal deel uit van dezelfde groep. Volgens persbureau AP zou die groep uit ongeveer tien mensen bestaan, van wie “vijf tot zes nog vrij rondlopen”. Dat zei een van de betrokken agenten. Een andere bron van het persbureau spreekt van een groep van acht mensen.