Laat zien wat je ‘leuk vindt’ en de computer vertelt wie je bent

In de film Her (2013) wordt Theodore verliefd op het nieuwe besturingssysteem van zijn computer. Op basis van de gegevens op de computer begrijpt dat besturingssysteem Theodores gedachten en gevoelens beter dan zijn menselijke vrienden dat kunnen – en ze leert verder snel bij door de omgang met hem.

Zo’n scenario wordt steeds waarschijnlijker, schrijven twee psychologen en een computerwetenschapper deze week in PNAS (early edition online). Want computers worden steeds beter in het beoordelen van de persoonlijkheid van mensen. In nieuw onderzoek dat de wetenschappers presenteren, komen computervoorspellingen van iemands persoonlijkheid op basis van Facebook-likes soms zelfs meer overeen met hoe diegene zichzelf ziet dan beoordelingen door echte mensen.

De onderzoekers maakten gebruik van de gegevens van meer dan 70.000 Facebookgebruikers die een uitgebreide persoonlijkheidstest op het sociale netwerk hadden ingevuld. Een of twee Facebookvrienden hadden een korte versie van die vragenlijst over hen ingevuld. Voor de computerbeoordelingen gebruikten de onderzoekers de likes (‘vind-ik-leuks’) uit het Facebookprofiel van de deelnemers. Daar geven die aan welke films, muziek, boeken, personen et cetera zij ‘leuk vinden’.

De onderzoekers keken bij een deel van de deelnemers hoe likes samenhingen met de persoonlijkheidstest en gebruikten die informatie om bij de overige deelnemers de persoonlijkheid te voorspellen – bijvoorbeeld hoe extravert of emotioneel stabiel iemand is. Hoe meer likes, hoe beter dat voorspellen ging. Op basis van 10 likes deed de computer het gemiddeld al beter dan een collega; op basis van 300 likes zelfs beter dan een echtgenoot.

De onderzoekers zeggen te hopen dat de privacy van mensen bewaakt blijft als ontwikkelingen als deze zich voortzetten.