Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Europese banken moeten nog miljarden aan boetes betalen’

Het kantoor van Morgan Stanly in New York
Het kantoor van Morgan Stanly in New York Foto EPA / Justin Lane

Europese banken moeten de komende jaren nog miljarden aan boetes en andere proceskosten betalen. Dat schrijft de Amerikaanse bank Morgan Stanley in een rapport over de afwikkeling van diverse fraudezaken. Het gaat hier om zaken zoals gesjoemel met de rentetarieven, misleiding op de hypotheekmarkt en fraude bij valutahandel.

Nóg 70 miljard dollar aan boetes

Sinds 2009 betalen Amerikaanse en Europese banken gezamenlijk een recordbedrag van 230 miljard dollar (195 miljard euro) om tot een vergelijk te komen met de autoriteiten en toezichthouders.

Morgan Stanley verwacht dat daar tot 2016 nog zo’n 70 miljard dollar aan boetes bijkomt. Dat bedrag komt voornamelijk voor rekening van de twintig grootste banken van Europa. Die betaalden samen al 104 miljard dollar, maar moeten volgens Morgan Stanley rekening houden met nog eens 52 miljard dollar aan boetedoening.

Boetebedragen

In 2014 bleek al dat banken wereldwijd een recordjaar achter de rug hebben als het op boetebedragen aankomt. De Britse zakenkrant Financial Times berekende dat de sector qua boetes en schikkingen in juridische procedures het duurste jaar ooit meemaakte.

In totaal hebben banken wereldwereld vorig jaar 56 miljard dollar (omgerekend 46 miljard euro) aan boetes en schadevergoedingen betaald. Ter vergelijking: dat is ongeveer het bruto binnenlands product van een land als Kroatië.