Duizenden mensen demonstreren in Berlijn

Bij de Brandenburger Tor kwamen duizenden mensen bijeen, onder wie een aantal prominente politici. Ze lopen in een mars naar de Franse ambassade. Van lichts naar rechts: Norbert Lammer (president van de Bundestag), Angela Merkel, president Joachim Gauck, Aiman Mazyek van de Centrale Raad voor Moslims in Duitsland, minister van Energie Sigmar Gabriel en burgemeester van Berlijn Michael Mueller.
Bij de Brandenburger Tor kwamen duizenden mensen bijeen, onder wie een aantal prominente politici. Ze lopen in een mars naar de Franse ambassade. Van lichts naar rechts: Norbert Lammer (president van de Bundestag), Angela Merkel, president Joachim Gauck, Aiman Mazyek van de Centrale Raad voor Moslims in Duitsland, minister van Energie Sigmar Gabriel en burgemeester van Berlijn Michael Mueller. Reuters / John Macdougall

In Berlijn zijn duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen islamofobie en terreur. De bijeenkomst is georganiseerd door de Centrale Moslimraad in Duitsland en de Turkse gemeenschap in Berlijn. Gisteren waren in heel Duitsland tienduizenden mensen op de been.

De demonstratie van vandaag is bij de Brandenburger Tor. Voorafgaand aan de bijeenkomst werd een krans gelegd bij de Franse ambassade ter herdenking van de slachtoffers van de terreurdaden in Parijs. De wake zelf begon met een moslimgebed. Onder anderen bondskanselier Angela Merkel en de Duitse president Joachim Gauck waren aanwezig. De voorzitter van de moslimraad, Aiman Mazyek, uitte volgens persbureau ANP scherpe kritiek op moslimterroristen en -extremisten, met name in Parijs.

“Ze hebben de grootse godslastering begaan. Zij hebben de islam verraden. Wij zullen niet toelaten dat onze gemeenschap uiteengereten wordt door terroristen. Wij allen zijn Duitsland.”

Een livestream:

Gisteren ook protesten, ook voor en tegen Pegida

In heel Duitsland gingen gisteravond ook al naar schatting 100.000 mensen de straat op in reactie op de aanslagen in Parijs en om te demonstreren tegen de antimoslimbeweging Pegida. Ook Pegida zelf ging, zoals elke maandag sinds oktober, de straat op om te demonstreren tegen de komst van vreemdelingen (met name moslims) naar Duitsland. Gisteren stond de demonstratie in het teken van de aanslag op Charlie Hebdo.

Onze correspondent Frank Vermeulen was bij de demonstraties in Dresden:

“Niemand was Charlie op de massale twaalfde manifestatie van de burgerbeweging Pegida in Dresden gisteravond. Het organisatieteam van de Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes had van tevoren opgeroepen tot een rouwbetoging in verband met de aanslag in Parijs vorige week op tijdschrift Charlie Hebdo. Maar niemand liep met de ‘Je suis Charlie’-slogan. Wel waren er heel veel vlaggen van Duitsland, van deelstaten, en van bijvoorbeeld Zwitserland. Een van de eisen van Pegida is dat er een vorm van directe democratie wordt ingevoerd analoog aan het Zwitserse model. Minister Heiko Maas (Justitie, SPD) herinnerde eraan dat een van de leuzen van Pegida gericht is tegen de ‘Lügenpresse’ (leugenachtige pers). ‘Dat ze nu rouwen is ronduit huichelachtig.’”

Twitter avatar frankgvermeulen NRC Bureau Berlijn Angela #Merkel omarmt Islam bij bezoek Turkse premier: Der Islam gehört zu Deutschland. - Das ist so; dieser Meinung bin ich auch.

Ook verslaggever Kim Bos was bij een Pegida-demonstratie, in Lepzig.

Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Spreker: ‘In 1989 liepen we hier voor onze vrijheid, nu weer’. En: ‘We zijn niet tegen buitenlanders, maar voor Duitsland.’
Twitter avatar TweetKimBos Kim Bos Soms lijken de Pegida- en tegendemonstranten best op één lijn te zitten: ‘Nazis raus’, roepen ze naar elkaar.