2Doc: Dinosaur 13

NPO 2, 23.00-23.55u

In 1990 doen paleontoloog Peter Larson en zijn team van het Black Hills Institute of Geological Research bij toeval een historische vondst: bij werkzaamheden in een steengroeve in de Amerikaanse staat South Dakota stuiten ze op een skelet van een Tyrannosaurus rex. Het skelet is bijna zeventig miljoen jaar oud en is het grootste en meest complete dat ooit werd

gevonden. De dinosaurus krijgt de naam Sue. De euforie is van korte duur; al snel ontstaat er een harde strijd over het geraamte. De paleontologen overhandigen een cheque van vijfduizend dollar aan de eigenaar van het land waar Sue werd gevonden, maar diezelfde eigenaar zegt later dat hij de dinosaurus nooit heeft verkocht. Van wie is Sue nou precies? De onderzoekers?

De landeigenaar? Of de overheid? De betrokken partijen komen er niet uit en twee jaar na de vondst komt de FBI langs bij het Black Hills Institute om de botten in beslag te komen. Dat is het begin van een jarenlang juridisch gevecht. In deze

documentaire uit 2014 van Todd Douglas Miller zijn bijzondere archiefbeelden van de uitgraving te zien. Daarnaast komen Larson en zijn collega’a uitgebreid aan het woord. Kunnen ze leven met de uitkomst van de strijd?