Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)
Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Werkloos in de grensstreek? Haal je Duits maar van stal

Werklozen in de Limburgse grensstreek moeten verplicht worden werk te accepteren in een straal van honderd kilometer van hun woonplaats, ook al is dat in Duitsland of België. Tot die gedachte - waar eurofielen zeker warme gevoelens bij krijgen - komt de Limburgse bestuurder Twan Beurskens (VVD) in de Volkskrant.

Het is vreemd dat een werkloze in Venlo wel een baan moet accepteren in Nijmegen, zeventig kilometer verderop, maar niet net over de grens in Duitsland, zegt de gedeputeerde belast met economische zaken in de ochtendkrant.

Beurskens vindt dat Den Haag dit veel te sloom regelt en begint met een proefproject in Noordrijn-Westfalen. De bestuurder denkt dat het bij werklozen vooral tussen de oren zit dat ze niet over de grens kijken voor werk, terwijl ze voor goedkope benzine wel hun weg naar Duitsland en België weten te vinden.

Flaperons van Fokker voor JSF

Luchtmachten wereldwijd die straks gaan vechten en bombarderen met de F-35 Joint Strike Fighter zullen dat kunnen doen mede dankzij de flaperons van Fokker.

Het Nederlandse bedrijf Fokker Technologies krijgt de opdracht deze onderdelen te maken, schrijft de NOS op basis van een persbericht van Fokker Technologies. Flaperons zijn beweegbare schuiven aan de achterkant van de vleugel die een straaljager gebruikt tijdens opstijgen en landen.

Hoe groot de order is, is nog niet bekend. Maar dat het Nederlandse bedrijfsleven een opdracht krijgt voor de JSF moeten de politieke partijen die jarenlang de Nederlandse betrokkenheid bij het project steunden, tevreden stellen. Ja, het is duur, maar we krijgen er ook iets voor terug, was jarenlang het argument. Volgens de NOS verwacht het bedrijfsleven 10 miljard dollar aan orders voor de productie van de JSF, vooralsnog zouden Nederlandse bedrijven 1 miljard dollar aan het project hebben overgehouden.

Pearle binnen een maand naar de beurs

Investeringsmaatschappij HAL zal Grandvision - het opticienbedrijf waar Pearle en EyeWish onderdeel van uitmaken - begin februari naar de beurs brengen. Dat schrijft de Telegraaf vandaag.

In een persbericht schrijft topman Theo Kiesselbach dat hij de brillen in nieuwe markten wil verkopen, waaronder opkomende markten en Noord-Amerika.

Zorg voor ogen is een basisbehoefte, constateert Kiesselbach in een poging beleggers te trekken voor de beursgang. Door vergrijzing in grote delen van de wereld - Europa, Japan, China - zal de markt voor brillen de komende jaren met 6,5 procent per jaar groeien verwacht de Duitse topman.

Eigenaar HAL zal een dominante rol spelen na de beursgang. Slechts 20 tot 25 procent van de aandelen zal aan beleggers aangeboden worden, schrijft de Telegraaf. De rest blijft in hanen van HAL.