Deze elektrische eenwieler is moeilijk maar niet cool

Het wiel was best een leuke uitvinding, maar het wordt blijkbaar tijd dat we er eentje schrappen. Vorige week werd op deze pagina’s over elektrische eenwielers geschreven, deze week besloot ik er zelf eentje uit te proberen.

De Airwheel is sinds kort in Nederland te koop. Airwheel Nederland noemt dit zelf ‘the next step’. Ha. Ha. Maar is het de toekomst?

Ik testte de Airwheel Q3, een wat luxere variant. Het is een behoorlijk zwaar ding (veertien kilo, lekker in de trein) met een 800 watt-motortje dat je kunt opladen in het stopcontact. Met een volle accu rijd je rustig een paar dagen rond. Het wiel is niet goedkoop: 899 euro, maar er zijn goedkopere modellen. De goedkoopste is 555 euro, met een lichtere motor.

Er zijn twee problemen. Ten eerste is het best moeilijk. De Airwheel is een wiel met twee stepjes, waar je op de een of andere manier op moet zien te stappen, zonder dat-ie wegrijdt en je keihard op de grond valt.

Dat is wel een voor de hand liggend scenario. Je moet namelijk één voet op zo’n stepje stabiel houden, de andere voet optillen en tegelijkertijd een klein beetje naar voren leunen om een ietsjepietsje vaart te maken. Vervolgens moet je je andere voet op het andere stepje krijgen en nog meer vaart maken door verder naar voren te leunen. Maar niet te veel, want dan vlieg je eraf. En als je te veel naar achteren leunt sta je weer stil of, erger nog, rijd je achteruit. Om in balans te blijven kom je een been tekort.

Er is op dat vlak ook goed nieuws, want de leercurve is vrij steil. Wie een beetje handig is of drie benen heeft, blijft na een half uurtje aardig staan. Cool.

Er is alleen nog een probleem: het ziet er niet cool uit. Je voelt je als een stadswacht op een Segway. Iedereen kijkt ook zo als ik rechtopstaand naar het station glijd, alsof ik in de rij sta bij de supermarkt.

Voor wie is de Airwheel eigenlijk bedoeld? Niet cool genoeg voor de skateboardgeneratie, te moeilijk voor zakenlui. Wellicht heel hippe zakenlui. Die doen er dan wel goed aan een lichter en sneller model te kopen. Maar ze kunnen natuurlijk ook gewoon gaan fietsen.