Dankzij dance stijgt exportwaarde Nederlandse muziek boven 150 miljoen

DJ R3hab (l) gaf in 2013 154 optredens in het buitenland.
DJ R3hab (l) gaf in 2013 154 optredens in het buitenland. Foto ANP / Ade Johnson

Nederlandse muzikanten verdienden in 2013 gezamenlijk 158,8 miljoen euro in het buitenland. Het grootste deel (80 procent) van dat bedrag werd verdiend met optredens van voornamelijk dance-artiesten. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

De exportwaarde van de Nederlandse populaire muziek stijgt voor het negende jaar op rij. In 2012 was de exportwaarde nog 130 miljoen euro. Toen in 2004 begonnen werd met het berekenen van de exportwaarde van de Nederlandse muziek was het totale bedrag nog 31,6 miljoen euro.

Meeste optredens in het buitenland door Bingo Players

De populairste Nederlandse act in het buitenland was in 2013 Bingo Players. Het Nederlandse duo gaf toen 157 optredens. De top vijf van artiesten die het meest in het buitenland optraden, wordt verder gevormd door R3hab, Laidback Luke, Chuckie en Afrojack.

In die lijst met optredens is de eerste niet-danceact in 2013 Jacco Gardner die met 125 optredens op plaats dertien staat. Tim van Tol staat op nummer 21 met 102 optredens.

Andere bekende artiesten met veel optredens in het buitenland zijn André Rieu (55 optredens) en Herman van Veen (62 optredens).

Opvallend zijn ook de relatief onbekende hardcorebands No Turning Back en Antillectual die beiden meer dan zeventig keer optraden in het buitenland.

Het aantal optredens zegt overigens niks over de inkomsten van die muzikanten in het buitenland. Vooral bands hebben te maken met veel kosten en lagere gages dan de populaire Nederlandse dj’s.

Nederlanders treden vooral in VS op

Het belangrijkste exportland, voor de 1.088 Nederlandse acts die in 2013 naar het buitenland trokken, is de Verenigde Staten waar 1.350 keer werd opgetreden. Dat is meer dan drie keer zoveel als het tweede exportland Duitsland waar 417 keer werd opgetreden.

Het totaal van 158,8 miljoen euro aan exportwaarde wordt voor bijna 81 procent (128,4 miljoen) door optredens gegenereerd. Auteursrechten (19,04 miljoen, 12 procent) en muziekverkoop (11,34 miljoen, 7 procent) vormen het resterende deel. Driekwart van het totaalbedrag komt van de dancesector.

Nederlandse artiesten wiens muziek veel wordt gespeeld in het buitenland, en zo auteursrechten verdienen, zijn onder andere Armin van Buuren, Tiësto, Hardwell, Caro Emerald en André Rieu. Tot de grote hits van 2013 behoorden This Is What It Feels Like van Armin van Buuren, I Could Be The One van Nicky Romero met Avicii en natuurlijk Animals van Martin Garrix, die volgend jaar wordt verwacht als een van de nieuwe belangrijke exportproducten van de Nederlandse muziek.