Zoekmachine: hoe populair was jouw naam in 2014? Vul ’m hier in

2014 werd (weer) het jaar van Daan en Sophie. Hoe populair was jouw naam? Zoek ‘m op via onze zoekmachine.

Moeders met hun baby's voorafgaand aan de start van de luierrace op de jaarlijkse Negenmaandenbeurs.
Moeders met hun baby's voorafgaand aan de start van de luierrace op de jaarlijkse Negenmaandenbeurs. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

2013 was het jaar van Sem en Tess. 2014 werd (weer) het jaar van Daan en Sophie. Op de lijst die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) jaarlijks publiceert hebben zij de koppositie veroverd. Vorig jaar kregen 836 meisjes de naam Sophie en 751 jongens de naam Daan.

De meisjesnaam Tess zakte van de eerste naar de vijfde plaats (591 meisjes); toevallig dezelfde notering als Sem kreeg in de ranglijst van jongensnamen (693 keer).

Benieuwd hoe vaak een bepaalde naam voorkomt? Vul hieronder een naam in:

Gebaseerd op 84850 meisjes en 88765 jongens. Bron: SVB

De top drie van kindernamen voor meisjes is wel herkenbaar, want die domineert sinds 2008 de ranglijst:

  • Sophie
  • Emma
  • Julia

De top drie bij de jongens:

  • Daan
  • Bram
  • Milan

De SVB baseert het kindernamenoverzicht op de lijst van 3,4 miljoen kinderen voor wie jaarlijks 3,2 miljard euro aan kinderbijslag wordt uitgekeerd. Uit de ranglijst blijkt onder meer dat populaire namen uit de top tien steeds minder gegeven worden, schrijft persbureau ANP. Toekomstige ouders gebruiken het overzicht van de SVB om te controleren hoe gebruikelijk en geliefd de naam is die ze willen kiezen. Zij zoeken steeds vaker naar een oorspronkelijke naam, die afwijkt van de massa.

In 2014 werden ongeveer 174.000 kinderen geboren; zo’n 89.000 jongens en bijna 85.000 meisjes. De jongens kregen samen 11.657 unieke namen, voor de meisjes kozen ouders uit een aanbod van 13.402 verschillende namen.

Alpacino? ja, dat kan

Het is de afgelopen decennia steeds moeilijker geworden een naam te verzinnen die niet mag volgens onze Naamwet. Zo zijn de voornamen Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley allemaal officieel geregistreerd in Nederland.

Toch kan het nog voorkomen dat de ambtenaar van de burgerlijke stand af en toe een voornaam weigert te registreren. Bijvoorbeeld als deze ook een bestaande achternaam is of als er sprake is van een scheldwoord. Een bekend voorbeeld van een afgewezen naam was Tsjakkalotje, de naam die Emile Ratelband in 2001 wilde geven aan zijn dochtertje.

Dit artikel werd geschreven door Sterre (143 keer gegeven, 112e plaats) van der Hee en Laura (164 keer gegeven, 91e plaats) Klompenhouwer. Zou jij liever een populaire of een unieke naam kiezen? En waarom? Laat het ons weten in de comments.