Consumptiepaddestoelen zijn als groenten en fruit

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag over: paddo’s en kasboeken.

Foto ANP

Twee stuks per dag is misschien niet echt aan te raden, maar volgens de Hoge Raad kwalificeren paddo’s wel degelijk als groenten en fruit. Volgens het hoogste rechtscollege is het lage btw-tarief van 6 procent dat geldt voor groenten en fruit ook van toepassing op paddenstoelen die bestemd zijn voor consumptie.

Een ondernemer produceert paddenstoelenbroed voor mensen die zelf paddo’s willen kweken. Hij verkoopt deze growkits in afgesloten plastic bakjes van een liter. In elk bakje zit een laagje broed: een door sterilisatie van rogge of rijst ontstaan product waaraan de sporen van de psilocybe paddenstoel zijn toegevoegd. Zodra het deksel van het bakje wordt geopend, beginnen de paddo’s te groeien.

Bij de verkoop van de growkits hanteert hij het verlaagde btw-tarief van 6 procent, omdat hij zijn waren kwalificeert als „pootgoed bestemd voor de teelt van groenten en fruit”. Maar volgens de belastinginspecteur zijn paddenstoelen waarvan je gaat hallucineren genotsmiddelen, waarvoor het reguliere btw-tarief geldt.

De rechtbank Leeuwarden geeft hem gelijk, maar in hoger beroep blijkt het hof Arnhem-Leeuwarden ruimdenkender. Volgens het hof heeft de wetgever een ruime betekenis willen geven aan de begrippen (pootgoed van) groenten en fruit. Hieronder vallen alle eetbare planten, vruchten en paddenstoelen, inclusief de delen die bestemd zijn voor het poten van groenten en fruit, zoals wortels en broed van voor menselijke consumptie bestemde paddenstoelen.

Ook in cassatie houdt het lage btw-tarief stand. Omdat beide partijen het eens zijn dat paddo’s bestemd zijn voor consumptie, is er volgens de Hoge Raad geen twijfel mogelijk: met de growkits worden groenten gekweekt. Of je er nu van gaat hallucineren of niet.