Brussel soepeler bij structurele hervormingen in Europese landen

Als een Europees land structureel hervormingen doorvoert, is Brussel flexibeler bij de jaarlijkse beoordeling van Europese begrotingsregels. Door de soepelere beoordeling krijgen landen meer tijd en ruimte om hun begrotingstekort af te bouwen.

Foto ANP / Koen Suyk
Foto ANP / Koen Suyk

Als een Europees land structureel hervormingen doorvoert, zal Brussel bij de jaarlijkse beoordeling van Europese begrotingsregels wat soepeler worden. Dat schrijft persdienst ANP. De flexibiliteit geldt ook voor landen waar hervormingen nog niet zijn doorgevoerd, maar waar ze wel zijn gepland.

economische omstandigheden

Door de soepelere beoordeling krijgen landen meer tijd en ruimte om hun begrotingstekort af te bouwen, zegt NRC-correspondent Stéphane Alonso vanuit Brussel. De Commissie wil verder meer rekening houden met de economische omstandigheden van een land.

“Als het slecht gaat met de economie, hoeven landen wat minder te doen om hun begrotingstekort terug te dringen, en als het goed gaat met de economie wat meer.”

Tot nu toe golden alleen slechte economische groeicijfers voor de EU of de eurozone als reden om langer te doen over het terugdringen van het begrotingstekort.

Lees morgen meer in NRC Handelsblad.