Bijna 50 doden door overstromingen in Malawi - 23.000 mensen dakloos

De Malawische president Peter Mutharika met zijn vrouw op een foto uit augustus. Hij riep vandaag de internationale gemeenschap op te helpen bij de overstromingen in zijn land.
De Malawische president Peter Mutharika met zijn vrouw op een foto uit augustus. Hij riep vandaag de internationale gemeenschap op te helpen bij de overstromingen in zijn land. Foto EPA / Michael Reynolds

De hevige overstromingen in Malawi hebben inmiddels aan 48 mensen het leven gekost. Daarnaast raakten nog eens 23.000 mensen dakloos als gevolg van het hoogwater, zo meldt de president van het Afrikaanse land, Peter Mutharika, vandaag aan persbureau AP. Mutharika kondigde in 10 van de 28 districten een noodtoestand af.

De overstromingen die Malawi sinds vorige maand treffen, zouden onder meer slachtoffers hebben gemaakt in de zuidelijke streek Mangoche. Ook in Blantyre, de commerciële hoofdstad van het land in het zuiden van Afrika, zijn mensen overleden nadat ze werden meegesleurd door het water, dat tevens talloze huizen en gewassen heeft verwoest.

Mangoche, in het zuiden van Malawi.

slecht weer

Mutharika vroeg de internationale gemeenschap om hulp bij de opbouw van zijn land. Voor reddingswerkers is het vooralsnog niet mogelijk om de getroffen gebieden te bezoeken, omdat het weer zo slecht is. De verwachting is dat de zware regenval ook de komende tijd nog doorzet.