Bij Duits protest tegen de islam is niemand Charlie

De maandagse mars tegen de vermeende ‘islamisering’ van Duitsland stond gisteravond in het teken van de Parijse aanslag.

Niemand was Charlie op de massale twaalfde manifestatie van de burgerbeweging Pegida in Dresden gisteravond. Het organisatieteam van de Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes had van tevoren opgeroepen tot een rouwbetoging in verband met de aanslag in Parijs vorige week op tijdschrift Charlie Hebdo. Maar niemand liep met de ‘Je suis Charlie’-slogan.

Wel waren er heel veel vlaggen van Duitsland, van deelstaten, en van bijvoorbeeld Zwitserland. Een van de eisen van Pegida is dat er een vorm van directe democratie wordt ingevoerd analoog aan het Zwitserse model. Minister Heiko Maas (Justitie, SPD) herinnerde eraan dat een van de leuzen van Pegida gericht is tegen de ‘Lügenpresse’ (leugenachtige pers). „Dat ze nu rouwen is ronduit huichelachtig.”

De beweging demonstreert sinds oktober elke maandag tegen de komst van vreemdelingen, met name moslims, naar Duitsland. Elke keer was het aantal burgers dat op de ‘avondwandelingen’ afkwam groter.

Gisteren waren volgens de politie 25.000 burgers op de been. Ook waren er een paar duizend tegendemonstranten, ‘Nopegida’, die overal langs de route van de optocht opdoken.

„Nationalisme uit die koppen!” werd er gescandeerd. Of: „Refugees are welcome here!”. De ‘pegidler’, zoals de mensen die meelopen inmiddels heten in veel media, staken de middelvinger op. Of ze brulden „Wir sind das Volk”, de beroemde kreet van demonstranten die in 1989 opstonden tegen het DDR-regime en waar iedereen in Duitsland een warm gevoel van krijgt. Soms schreeuwden Pegida en Nopegida tegelijkertijd dezelfde leus, alsof ze het eindelijk over een ding eens waren: „Halt die Fresse!” (‘Hou je kop!’).

De politie was massaal aanwezig om de partijen uit elkaar te houden, en werd weer uitbundig bedankt door de organisatie voor „hun geweldige werk om Pegida te beschermen”. „Als die linkse demonstranten er niet waren, kon de politie met drie man volstaan”, zei een van de medeorganisatoren van Pegida vooraf. „Wij zijn de meest vredelievende groep mensen in Duitsland.” Met zijn naam wilde hij niet in de krant: „Er worden represailles tegen je genomen door die linkse gemeenschap die aan de macht is.”

Bij het verzamelen voor de demonstratie staan een oudere man en vrouw onder een bord met een foto van bondskanselier Angela Merkel met hoofddoek en de tekst: Mevrouw Merkel, hier is het volk! „Ze praat alleen voor de moslims!” verklaart de vrouw. Beiden komen uit het verderop gelegen Chemnitz. Haar man laat zich met een brede glimlach fotograferen door de pers. „Het is zijn moment van roem”, zegt iemand. Een vrouw zegt tegen een verslaggever van radiozender Deutschlandfunk dat de islamisering al zover is dat zelfs de kerstmarkten niet langer kerstmarkt mochten heten. Als de verslaggever zegt dat dat een canard was, zegt de vrouw boos: „Dat is helemaal geen zaak om grappen over te maken!” Een man die kleine Duitse vlaggen uitdeelt zegt dat hij „als Germaan niet graag ’s avonds over straat gaat in het westen van het land”.

Merkel zei gisteren bij de ontvangst van de Turkse premier achter de woorden te staan van oud-bondspresident Wulff uit 2010: „De moslims horen bij Duitsland.” Merkel nam sinds 1 januari stelling tegen Pegida door te zeggen dat de mensen die meelopen „kilte en haat in hun hart” hebben. Vandaag zal ze meelopen in een tegenmars.

Zaterdag kwamen in Dresden op een door de burgemeester en de premier van de deelstaat Saksen, Stanislav Tillich (CDU), georganiseerde manifestatie tegen Pegida 35.000 mensen af. Gisterenavond kwamen in veel Duitse steden van Hamburg tot München bij elkaar meer dan honderdduizend mensen op de been tegen Pegida. Vanmiddag zouden Merkel, bondspresident Joachim Gauck en alle grote politieke partijen samen met organisaties van moslims en Turken, vertegenwoordigers van kerken en de Joodse centrale raad in Berlijn een gezamenlijke manifestatie houden.

In de straten van Dresden waren tot laat op de avond vierduizend Nopegida-activisten bezig met het symbolisch opruimen van de „bruine drek”.