Bent u weleens bedreigd naar aanleiding van wat u publiceerde?

Ephimenco: „Ja, ik ben weleens bedreigd. Het stelt niets voor zolang dit gebeurt via internet, e-mails, Facebook. Anders voelt het als het van man tot man gebeurt. Zoals die ene keer bij een benzinestation toen een Marokkaan dreigend zei dat hij in mij ‘die columnist’ herkend had en dat ik voortaan maar beter voorzichtiger moest zijn.”

Wijnberg: „Nee, ik ben niet op zo’n manier bedreigd dat het in deze context noemenswaardig is. Wat soms heftig is, is niet zozeer één bepaalde reactie, alswel de hoeveelheid reacties die je soms over je heen krijgt: dat kan soms aanvoelen als een lawine.”

Umar: „Ik zeg tegenwoordig: een dag niet bedreigd is een dag niet geleefd. De meest heftige reactie van de afgelopen week was een tweet met de tekst ‘Voorbereidingen treffen om @umarebru van het leven te beroven. Met vriendelijke groet, vanuit het khalifaat’, met een foto van een kalasjnikov.”

Livestro: „Nee. Althans: soms. Wel word ik voortdurend uitgescholden op social media en in de commentsecties van mijn eigen websites, maar dat hoort blijkbaar bij het publieke debat vandaag de dag.”

Heijne: „Best wel eens, geloof ik, in verschillende toonaarden. Het gaat meestal om behoefte aan aandacht van mensen die verder niet heel veel geluk in hun leven hebben.”