Begrafenis vier joodse slachtoffers supermarkt in Israël

Nabestaanden van Yoav Hattab tijdens de begrafenis in Israël.
Nabestaanden van Yoav Hattab tijdens de begrafenis in Israël. Foto EPA / Daniel Bar On

De vier joodse slachtoffers van de aanslag op de kosjere supermarkt in Parijs worden vandaag in Jeruzalem begraven.

Op de uitvaart van Yohan Cohen, Yoav Hattab, Francois-Michel Saada en Phillipe Braham zijn ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Reuven Rivlin aanwezig. Freelancejournalist voor NRC Anna Krijger is ook bij de dienst:

Twitter avatar AnnaKrijger Anna Krijger De 4 slachtoffers van de gijzeling in de koosjere supermarkt krijgen een staatsbegrafenis. Er wordt een massale opkomst verwacht.

Rivlin en Netanyahu hebben net gesproken. Krijger:

“Netanyahu benadrukte dat de strijd tegen extremistische islam niet alleen het probleem van Israël is, maar van de hele wereld.”

Voorafgaand aan de president en de premier spraken familieleden van de slachtoffers en werden er fakkels aangestoken. Tussendoor wordt steeds gebeden. Krijger schat dat er enkele duizenden mensen aanwezig zijn op de staatsbegrafenis.

Hyper Cache

In een kosjere supermarkt in Parijs hield Amedy Coulibaly vrijdag meerdere mensen gegijzeld. Toen hij de supermarkt binnenviel, had hij al vier mensen gedood. Daarna hield Coulibaly urenlang een groep mensen vast en hij eiste daarbij dat de broers Kouachi, die zich verschansten in een drukkerij buiten Parijs, door de politie werden vrijgelaten.

Coulibaly werd tijdens de bestorming van de supermarkt door agenten doodgeschoten.

Banden met IS

Op 11 januari verscheen een video online waarin Coulibaly trouw zweert aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het is onduidelijk wanneer de video precies is opgenomen.

Hij noemt de aanval die hij op de joodse supermarkt uitvoerde “volledig gerechtvaardigd”. “Als je het kalifaat en de Islamitische Staat aanvalt, word jij zelf ook aangevallen”, zegt hij, daarbij verwijzend naar de betrokkenheid van Frankrijk bij de internationale coalitie die luchtaanvallen op IS uitvoert in Irak en Syrië