Amper nieuwe gevallen van ebola in Liberia – focus nu op Guinee

In Zuid-Korea wordt een pak getest dat besmetting bij hulpverleners in Afrika moet voorkomen.
In Zuid-Korea wordt een pak getest dat besmetting bij hulpverleners in Afrika moet voorkomen. Foto EPA / Yonhap

De uitbraak van ebola lijkt in Liberia te zijn beteugeld. In het West-Afrikaanse land raakten de laatste tijd steeds minder mensen besmet met het virus, zo stelt een Amerikaans agentschap voor internationale ontwikkeling. Waar er aanvankelijk per dag meer dan 30 nieuwe besmettingen in Liberia bij kwamen, is dat aantal inmiddels gedaald tot minder dan 10.

Ook in Sierra Leone beginnen de hulpverleners de overhand te krijgen in de strijd tegen het dodelijke virus, zo laat de directeur van het agentschap, Jeremy Konyndyk, vandaag weten aan persbureau AP. De focus ligt daarom nu op Guinee, het derde land dat zwaar getroffen wordt door de ebola-uitbraak.

Guinee is volgens Konyndyk het land “waar wij onze ogen nu op richten”. Wel waarschuwde hij dat, ondanks het slinkende aantal nieuwe gevallen, de strijd met ebola allerminst voorbij is. Twee weken geleden stelde ook al een hooggeplaatste VN-medewerker dat de aanpak van ebola werkt. Voor het einde van het jaar is de uitbraak ten einde, zo zei hij.