Allesweter verlaat dankzij quizsucces de onzichtbaarheid

Wie: Tom Roes

Leeftijd: 34

Wat: Televisiemaker

Waar: Kandidaat in ‘De Slimste Mens’

Een van de grootste uitdagingen voor de succesvolle dagelijkse kennisquiz De Slimste Mens (NCRV) is het vinden van geschikte kandidaten. Ze moeten enige bekendheid genieten, niet al te dom zijn, gevat uit de hoek kunnen komen en bovenal niet bang zijn om publiekelijk af te gaan.

Het is duidelijk dat je het dus niet van politici moet hebben, aangename verrassingen daargelaten, als de SP’ers Sharon Gesthuizen en Renske Leijten, en het wonderkind van de ChristenUnie, Carola Schouten.

Een gouden greep vormen dit winterseizoen de dichters, die je zelden op tv ziet, om een hoekje kunnen denken en het geld goed kunnen gebruiken. Zo maakten miljoenen kijkers kennis met Ellen Deckwitz en Erik Jan Harmens.

Maar de grote verrassing van deze reeks, tot nu toe onverslaanbaar en dus gedoodverfd winnaar, is Tom Roes. Ik moet hem al eens eerder gezien hebben, als verslaggever in het onfortuinlijke CQC (Veronica) en in De Rekenkamer (KRO), maar hij was me nooit bijzonder opgevallen. Zijn nerdy feitenkennis en droge gevoel voor humor zette hij tot nu toe vooral in als redacteur achter de schermen, bij programma’s als Eureka (KRO), Fotostudio De Jong (VPRO) en de website GeenStijl, maar vooral voor de satirische rubriek De Speld, online en in de Volkskrant. Ook maakte Roes, zo vertelde hij in De Slimste Mens, een website die het rooms-katholieken makkelijker maakt zich uit te laten schrijven uit de kerk.

Op LinkedIn meldt Roes tien jaar over zijn studie te hebben gedaan: Master of Arts, New Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Het is dus typisch een geval van twaalf ambachten en dertien ongelukken, niet goed kunnen kiezen, maar wel nieuwsgierig triviale kennis verzamelen, in de hoop daar ooit nog eens iets aan te hebben.

Die dag kwam dus toch nog, en nu weet iedereen die er toe doet in televisieland welke listen deze jonge vriend verzint. Hij hoort duidelijk tot een nieuwe generatie van onopvallende stayers op de achtergrond, die dit seizoen ineens overal doorbreken: Arjen Lubach, Diederik Smit, Tim en Wart Kamps. Best een prettige generatie.