Allemaal zeggen ze: ik blijf zeggen wat ik wil

Brand, afgelopen weekend, bij de Duitse krant Hamburger Morgenpost, die cartoons van Charlie Hebdo afdrukte. De redactie van de Brusselse krant Le Soir werd ontruimd na een telefoontje van iemand die zei dat het zou gaan „knetteren”.

Ben ik Charlie? Of ben ik Charlie niet? Moet je als opiniemaker, cartoonist of satiricus nu een krachtig tegengeluid laten horen? Of kun je je beter even gedeisd houden? In hoeverre worstelen opiniemakers in Nederland met die vragen?

We vroegen het aan vijf vooraanstaande opiniemakers: Sylvain Ephimenco, Fransman die in Nederland publiceert als columnist bij Trouw. Rob Wijnberg, oprichter van en columnist bij De Correspondent. Ebru Umar, columnist bij onder meer Metro en GeenStijl. Joshua Livestro, eigenaar van De Dagelijkse Standaard en hoofdredacteur van Jalta. En Bas Heijne, columnist bij NRC Handelsblad.

De meesten ontvangen wel eens een bedreiging – van een dreigtweet tot een onaangename ontmoeting bij het benzinestation. De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo zorgde voor een „droef besef”, zegt de één – het vroeg om „intellectueel weerwerk”, zegt de ander. Maar, zeggen ze allemaal: ik blijf zeggen wat ik wil.