While you were sleeping... in the US

Softcard, alternatief voor Apple Pay, stuurt groot deel personeel de laan uit

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Zijn er problemen bij de ontwikkeling van de digitale portemonnee van Verizon Wireless, AT&T en T-Mobile? re/code meldt dat er bij het consortium Softcard, dat moet gaan concurreren met onder andere Apple Pay, zestig werknemers ontslagen zijn bij een reorganisatie. Dat is naar schatting zo’n 12 tot 30 procent van het totale personeel (afgaande op LinkedIn-gegevens).

Volgens Softcard is er niks aan de hand. In een verklaring laat het weten dat de ontslagen de kosten van het bedrijf moeten verlagen en de bedrijfsactiviteiten effectiever moeten maken. Met Softcard zullen consumenten, net als met Apple Pay of Google Wallet, in winkels met hun telefoon kunnen gaan afrekenen.

De komst van Apple Pay vorig jaar was een grote verrassing voor andere ontwikkelaars van betaalsystemen die de portemonnee moeten gaan vervangen. Softcard verloor de mogelijkheid om op Apple-telefoons geïnstalleerd te worden. CEO Mike Abbott liet zich in november nog positief uit over deze ontwikkeling, hij verwelkomde het feit dat Softcard door alle concurrentie in ieder geval goed bezig was.

Het betaalsysteem van Verizon Wireless, AT&T en T-Mobile moet onder andere opbotsen tegen Google Wallet, PayPal en een digitale portemonnee van Walmart en Target.

HSBC krijgt geen voldoende

HSBC Bank gaf de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars uit om zichzelf te beschermen tegen witwaspraktijken. Maar Amerikaanse toezichthouders oordelen dat dit nog altijd onvoldoende is, schrijft The Wall Street Journal op basis van een rapport dat in april gepresenteerd zal worden aan het ministerie van Justitie.

In 2012 ging HSBC akkoord met een schikking van 1,9 miljard dollar en vijf jaar uitstel van vervolging om haar zaken op orde te krijgen. De bank zou jarenlang miljarden dollars van Mexicaanse drugskartels witgewassen hebben en daarnaast ook op grote schaal handelssancties hebben geschonden. In het rapport dat over drie maanden in Washington wordt gepresenteerd zal blijken dat zelfs het inhuren van voormalige Britse spion en een oud-Drug Enforcement Administration ambtenaar voor HSBC nog niet voldoende is om weer te beginnen met een schone lei.

De bank, waarvan de Zwitserse tak inmiddels ook in België betrokken is bij een groot witwasschandaal, belooft tegenover The Wall Street Journal beterschap.

Tinder breidt uit

Een mijlpaal voor Tinder. Het bedrijf van de populaire dating-app kocht gisteren zijn eerste start-up: Namesake. Deze ontwikkelde de berichtenservice Tappy en is volgens TechCrunch een belangrijke aankoop voor Tinder.

Tappy is een mix van Snapchat en Instagram. Berichten die via de dienst worden verstuurd worden na 24 uur vernietigd. Elk gesprek met een individu of een groep gebruikers moet beginnen met het delen van een foto.

Tinder CEO Sean Rad laat zich tegenover Techcrunch niet uit over de toekomst van Tappy binnen de datingapp. Volgens de techsite kan Tappy Tinder echter helpen hun functie Moments uit te breiden. Hier kunnen gebruikers al hun matches tegelijkertijd een fotoboodschap sturen. De app van Namesake zou de functionaliteiten kunnen optimaliseren of zelfs het sturen van privéberichten mogelijk gaan maken.