Zwarte doos AirAsia uit zee gehaald, cockpitvoicerecorder gevonden

Een deel van het staartstuk van het vliegtuig van AirAsia is dit weekend uit de zee gehaald.
Een deel van het staartstuk van het vliegtuig van AirAsia is dit weekend uit de zee gehaald. AP / Prasetyo Utomo

Indonesische marineduikers hebben vannacht een zwarte doos van het neergestorte AirAsia-toestel uit de zee gehaald. Dat heeft een regeringsfunctionaris bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Duikers hebben ook de cockpitvoicerecorder gevonden, maar nog niet uit de zee gehaald.

De zwarte doos werd dit weekend al gevonden, maar harde wind, krachtige stromingen en hoge golven bemoeilijkten de operatie. Het gaat om de datarecorder, met daarop gegevens over de vlucht. Ook de tweede zwarte doos is gelokaliseerd, maar nog niet uit de zee gehaald. Beide dozen lagen in de buurt van een vleugel van het toestel. Ze moeten de oorzaak van de crash definitief duidelijk maken.

De zwarte dozen worden vermoedelijk naar hoofdstad Jakarta gebracht, waar ze worden geanalyseerd. Dat kan tot een maand duren. Er is niet bekend hoe de zwarte dozen eraan toe zijn.

48 lichamen uit de zee gehaald

Het vliegtuig crashte twee weken geleden. Alle 162 mensen aan boord kwamen om het leven. Het toestel verloor het contact met de luchtverkeersleiding door slecht weer, bijna halverwege de twee uur durende vlucht. 48 lichamen zijn tot nu toe uit de Javazee gehaald. Ook het staartstuk van het toestel is uit de zee gehaald.