Wintertournee-talenten overtuigen met Russen

De gelegenheid om twee grote Nederlandse talenten te zien soleren is al afdoende reden om de Wintertournee van het NJO Symfonieorkest te bezoeken. Celliste Harriet Krijgh (1991) won in 2012 de Amsterdamse Cellobiënnale en is volgend seizoen ‘Rising Star’ van de European Concert Hall Organisation ECHO. Lucas Jussen (1993) brengt, samen met zijn jongere pianobroer Arthur, sinds 2010 (platina)platen uit op het prestigieuze label Deutsche Grammophon. Begeleid door de gerenommeerde dirigente Xian Zhang heeft voor deze Wintertournee een groep getalenteerde Nederlandse en Vlaamse conservatoriumstudenten een fijn Russisch programma ingestudeerd. Tsjaikovski’s ‘fantasie-ouverture’ Romeo en Julia was de stevige binnenkomer. De bombast werd overtuigend neergezet; de dynamische reikwijdte bleef echter beperkt – niets zo lastig als zácht spelen. Stravinsky’s op Tsjaikosvki geïnspireerde Divertimento uit het ballet Le baiser de la fée miste wat puntigheid. Jussen soleerde sterk in Rachmaninoffs Rapsodie op een thema van Paganini, een achtbaan van watervlugge variaties. De correspondentie met het orkest in de complexe ritmische passages vertoonde op snelheid hier en daar een hapering. Wel helemaal op één lijn met de orkestmusici was Krijgh in Tsjaikovski’s lichtvoetige Rococo-variaties. Vooral in de gedragen delen, waar ze een schitterend traag vibrato meegaf aan haar toon, was haar klasse evident.