Tips van kenners

Waar ga je rijk van worden in 2015?

Beeld iStock

Waar liggen kansen en waar moet je wegblijven? Het financiële panel van NRC buigt zich over de vraag: wat zijn kansrijke beleggingen voor 2015?

Corbion

Tipt: Marco Gulpers, hoofd Benelux aandelenresearch ING
De nieuwe leiding van Corbion (het vroegere CSM) heeft het bedrijf eind oktober onderverdeeld in twee divisies: voedingsingrediënten – voor onder meer bakkerijen en de vleesindustrie – en biotech, waar onder meer bioplastics, een joint venture met chemiereus BASF en een aantal biotechstart-ups onder vallen. Daarnaast heeft Corbion aangekondigd in 2015 100 miljoen euro terug te geven aan aandeelhouders, wat neerkomt op 11 procent van de huidige marktwaarde.

Lees ook: Biotech knalt op de beurs, ook in Europa

General Electric

Tipt: Egbert ten Cate, directeur vermogensbank Ten Cate & Cie
General Electric is een barometer van de Amerikaanse economie, die in 2015 flink zal groeien. Bovendien is het een dollaraandeel. De dollar zal nog wel wat verder stijgen ten opzichte van de euro, zeker in het eerste halfjaar. Met een verwachte winst per aandeel voor 2015 van 2,03 dollar is de huidige koers van 24,37 dollar niet hoog. Een stevig dividendrendement van bijna 4 procent ondersteunt deze koers.

Europese aandelen

Tipt: Lodewijk van der Kroft, vermogensbeheerder Comgest Benelux
Europese aandelen vormen de beleggingscategorie met de beste vooruitzichten. Het aanhoudend negatieve nieuws rond de Europese economie heeft ervoor gezorgd dat de MSCI Europe-index (een brede index van Europese aandelen, die vorig jaar 6,8 procent steeg) achterbleef bij de MSCI USA-index (die 28,3 procent steeg) en de MSCI Emerging Markets-index (die 11,4 procent steeg). Natuurlijk zijn er de nodige politieke en economische risico’s in Europa, maar hier lijkt de markt in belangrijke mate op te zijn voorgesorteerd. Dat biedt ruimte voor meevallers.

Stevige balans

Tipt: Aleid Kruize, partner Teslin Capital Management
Helaas zijn door alle spanningen en onzekerheden de prestaties van allerlei beleggingscategorieën moeilijk te voorspellen. Behalve die van de nieuw uit te geven Nederlandse staatsobligatie, want die heeft een rendement van 0 procent. Tsja. Dan kun je beter investeren in bedrijven, want alleen daar wordt waarde gecreëerd. Ik zou kiezen voor ondernemingen met een stevige balans, die je begrijpt en goed kan volgen. Vaak keren die ook nog eens een aantrekkelijk dividend uit.

Europese ETF

Tipt: Hans Oudshoorn, beleggingstrainer Alex Vermogensbank
Beleggers moeten in de geplaagde eurozone zijn. De gedaalde euro is gunstig voor de export, veel bedrijven hebben de kosten onder controle en financieel genoeg vet op de botten. Daarnaast zorgt de lage olieprijs voor goedkopere grondstoffen en een lagere energierekening. In de eurozone beleg je uiteraard zonder valutarisico en het is een regio met – internationaal gezien – lage koers-winstverhoudingen.

Randstad

Tipt: Jos Versteeg, aandelenanalist Theodoor Gilissen
Een bedrijf dat al vroeg in de cyclus van economisch herstel profiteert is Randstad. Dit uitzendbedrijf haalt circa 70 procent van de omzet uit Europa. Als het economisch herstel eindelijk doorzet, krijgt de winst een flinke impuls. Eind november bevestigde het bedrijf dat de groei op koers ligt en de margedoelstelling voor 2016 (5 à 6 procent) nog altijd binnen bereik ligt.

Automatiseerders

Tipt: Sybren Brouwer, hoofd aandelenresearch ABN Amro MeesPierson
Een veelbelovende sector is de ICT. Automatiseerders profiteren van de stijgende IT-uitgaven, zowel bij bedrijven als consumenten. Met een verwachte koers/winst verhouding van rond de 15x (op basis van de te verwachten winst dit jaar) is de waardering van de sector bescheiden. Bedrijven die hiervan kunnen profiteren zijn robotproducenten als Kuka (Duitsland) en Rockwell (VS), maar ook Google. En in Nederland TKH, dat op het grensvlak van IT en industrie opereert, en TomTom.

Risico spreiden

Tipt Luc Aben, hoofdeconoom Van Lanschot
Dé belegging voor 2015 is een gespreide. Net als voor alle voorgaande jaren en alle volgende. Met name een gespreid, Europees aandelenfonds. Mocht de ECB beginnen met het opkopen van staatsleningen, dan kan ze het beurssentiment een nieuwe impuls geven. Het gemiddelde Europese aandeel is op het moment niet overdreven duur gewaardeerd tegenover de gerealiseerde bedrijfswinsten. Het dividend is vaak (veel) hoger dan de rente. Genoeg redenen dus om een dergelijke belegging wat krediet te geven.

Inkomstenfonds

Tipt: Patrick Dunnewolt,directeur Pimco Benelux
Stel: je kunt met beheerst risico en voor langere termijn beleggen, en je wilt graag dat je beleggingen in waarde stijgen én regelmatige inkomsten opleveren. Dan zou je kunnen denken aan een zogeheten inkomstenbeleggingsfonds – een fonds dat inkomsten ontvangt, zoals dividend, rente of huur – dat zonder benchmark wereldwijd en actief belegt. In het huidige beleggingsklimaat leveren traditionele bronnen van inkomsten vrijwel geen rendement meer op.

Koninklijke Olie

Tipt: Rob Labadie, adviseur bij Momentum Capital
In deze periode van deflatie, een extreem laag renteniveau en grote valutaschommelingen, is voorspellen lastig. Daarom kies ik voor Koninklijke Olie/Shell – een klassieke defensieve belegging, maar tegelijkertijd ook zeer modern. Wat voor Shell pleit: uitstekend management, voldoende spreiding over de wereld, een stabiel hoog dividendrendement (wat een goede bescherming biedt tegen een koersval) en het is groot genoeg om een moeilijke periode te overleven. Lage olieprijzen zijn niet plezierig voor het bedrijf, maar daar biedt de hogere dollar compensatie voor.

Energie-aandelen

Tipt: Ivan Moen, hoofd beleggingen Optimix
Mijn advies is aandelen in de energiesector te kopen. De energiesector heeft in de afgelopen periode heftig gereageerd op de spectaculair gedaalde olieprijs. Deels terecht, maar overdrijving ligt op de loer. De angst in de markt is dat de olieprijs nog verder zal zakken. Maar alleen als de vraag naar olie structureel daalt, zal de prijs verder dalen. Dat ligt niet voor de hand, de verwachting is juist dat de mondiale olievraag zal blijven stijgen.

Leuk, al die adviezen, maar hoe pakt dat uit? De resultaten van de adviezen van vorig jaar:

Arcelor-Mittal -29%
Air France-KLM +5%
Beter Bed -3%
Boskalis +19%
Kendrion -9%
Neways +18%
Randstad -15%
Shell +7%
Swatch -25%
TNT Express -21%