Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Vrolijk dansnummer met onderlaag van protest

Mengvormen van Arabische en westerse muziek klinken vaak ongemakkelijk door de botsing van verschillen in toonladders. Maar de Syrisch-Nederlandse productie van Gharib werkt daar behendig omheen. Hey Hey Habibi, te beluisteren op YouTube en Spotify, is opzwepende Arabische dancepop. Zanger/ud-speler Gharib werkt samen met de Utrechtse producer Pim van de Werken. Gharib ontvluchtte Syrië nadat hij om zijn muziek was opgepakt en gemarteld. De zang in Hey Hey Habibi klinkt als van een Syrisch mannenkoor, een roffel kondigt de beat aan die zich soepel naar de zang plooit. Als het refrein een toontje hoger klimt, is de verleiding groot op repeat te drukken. Hey Hey Habibi lijkt vrolijk, maar het beeld van de nieuwe EP dat aan graffitikunstenaar Banksy refereert, verraadt een diepere laag van protest.

Leendert van der Valk