In beeld

Vijf jaar na de allesvernietigende aardbeving is Haïti nog niet af

Vandaag vijf jaar geleden werd Haïti door een zware aardbeving getroffen met een kracht van 7.0. Voor het toch al arme land was het een ramp zonder weerga. Naar schatting 316.000 mensen kwamen om het leven, 310.000 mensen raakten gewond, 300.000 gebouwen werden beschadigd en zeker een miljoen mensen raakten dakloos. De afgelopen jaren hielpen tal van landen via internationale hulporganisaties met de wederopbouw van het land. De Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben 111 miljoen euro besteed aan noodhulp en wederopbouw, maar het geld van Giro 555 is nu op, werd vrijdag bekend. Gelukkig voor Haïti wist acteur Sean Penn afgelopen zaterdag met een gala meer dan 5 miljoen euro in te zamelen. En dat is nodig ook. Want vijf jaar later is de wederopbouw van het land nog lang niet af.
Het geraamte van de kathedraal in Port-au-Prince vlak na de aardbeving (onder) en de gedeeltelijk herbouwde kerk (boven).
AP / Rodrigo Abd / Dieu Nalio Chery
De Twins Market in Port-au-Prince vlak na de aardbeving (onder). Vijf jaar later (boven) staat er een metalen hek.
AP / Cris Bierrenbach
De ruïnes van de 'IJzeren markt' een maand na de aardbeving (onder) en de markt nu. De markt werd opnieuw opgebouwd door telefoniebedrijf Digicel, de grootste werkgever van Haïti.
AP / Dario Lopez-Mills, Dieu Nalio Chary
Een Amerikaanse marinehelikopter (onder) vertrekt bij het ingestorte nationale paleis. Vijf jaar later is het paleis - na verwijdering van de overblijfselen - nog niet herbouwd (boven).
AP / Gregory Bull / Dieu Nalio Chery
Een straat in Port-au-Prince een week na de aardbeving (onder) en een foto van dezelfde locatie vijf jaar later (boven). )
AP /Gregory Bull / Dieu Nalio Chery
Een straat in het centrum van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Onder op 14 januari, twee dagen na de aardbeving. Boven zoals dezelfde straat er afgelopen 29 december uitzag.
AFP / Hector Retamal (boven) / Paul J. Richards (onder)
De Sacre Coeur in Port-au-Prince. Boven op 29 december jl., onder twee dagen na de ramp, op 14 januari.
AFP / Hector Retamal (boven) / Nicholas Kamm (onder)
Nogmaals een straat in het centrum van Port-au-Prince. Onder op 18 januari, zes dagen na de ramp, boven de straat nu.
AFP / Hector Retamal (boven) / Nicholas Kamm (onder)
De Sacre Coeur in Port-au-Prince. Boven op 29 december jl., onder twee dagen na de ramp, op 14 januari.
AFP / Hector Retamal (boven) / Nicholas Kamm (onder)
Het beschadigde nationale paleis een dag na de aardbeving en dezelfde plek afgelopen december. Er staan alleen nog een paar witte tenten waar de Haïtiaanse vlag wappert.
AFP / Hector Retamal (boven) / Juan Barreto (onder)
Het Paleis van Justitie (onder) twee dagen na de aardbeving en vijf jaar later (boven).
AFP / Hector Retamal (boven) / Juan Barreto (onder)