Twitter en YouTube legerleiding VS gehackt - ‘gênant, maar niet gevaarlijk’

Het Twitter-account en het YouTube-kanaal van de legerleiding van de VS zijn gehackt door sympathisanten van de Islamitische Staat (IS). Dat bevestigt het US Central Command aan persbureau Reuters.

Het Twitter-account is rond 19.15 uur offline gehaald. Het YouTube-kanaal volgde een halfuur later. Het US Central Command spreekt in de verklaring van ‘passende maatregelen’. Een regeringsofficial noemde de hack “overduidelijk gênant, maar niet gevaarlijk voor de veiligheid.”

Sky News heeft een screenshot gemaakt van het Twitter-account, voordat die offline werd gehaald:

Twitter avatar SkyNews Sky News US Central Command twitter apparently hacked by Islamic State sympathizers http://t.co/ZwiuX3jbmX http://t.co/ESGfmgnnk5

Op YouTube stonden twee propagandavideo’s van IS:

Screenshot YoutTube-kanaal

Screenshot YoutTube-kanaal

Op het Twitteraccount verscheen onder meer een lijst van generaals en hun adressen. Daarbij werd getweet:

“In de naam van Allah, de Barmhartige, de Genadevolle zet het CyberKalifaat zijn CyberJihad voort.”

Verder verschenen er kaartjes van aanvalsschema’s op Korea en China. Hoe echt de kaartjes en adresgegevens zijn is onduidelijk. Tegen NBC News vertelden regeringsfunctionarissen dat er geen officiële geheime informatie door de hackers is gepost - de adresgegevens zouden “alleen voor de administratie zijn”. De kaartjes zouden niet afkomstig zijn van het leger, maar van een universiteit.

De hack vond plaats vlak op de dag dat president Obama speechte over het voorkomen van schade na hacks. Volgende week presenteert Obama zijn “State of the Union”, waarin hij waarschijnlijk met nieuwe wetgeving komt over de bescherming van persoonlijke data. Hierdoor moeten bedrijven verplicht worden om binnen 30 dagen na een hack klanten te waarschuwen.

Waarschuwing

Opvallend is dat de Central Command de sociale media-kanalen uitgebreid op de eigen website weergeeft. Voor het eigen personeel geeft de legerleiding uitgebreide richtlijnen voor veilig gebruik van sociale media. Een gedeelte:

What are the dangers of using social media websites?

Terrorists have said they are hunting people and their families at home. An Al Qaeda handbook tells its terrorists to seek out “Information about government personnel, officers, important personalities, and all matters related to those (resident, work place, times of leaving and returning, wives and children, places visited).”