Twaalf doden bij zelfmoordaanslag in Irak

Een zelfmoordaanslag met een bomauto heeft in een dorpje vlakbij het door IS gecontroleerde Tikrit tien sjiitische militieleden en twee Iraakse soldaten het leven gekost. Achttien mensen raakten gewond. Dat meldt persbureau AP op basis van gesprekken met politie en ziekenpersoneel.

Na de aanslag braken er gevechten uit tussen veiligheidstroepen en strijders van Islamitische Staat, alhoewel IS de aanslag nog niet heeft opgeëist. De inwoners van de regio rond Tikrit worden vrijwel dagelijks opgeschrikt door bomaanslagen, gericht op de shi’itische meerderheid en veiligheidsdiensten.

Tikrit is in handen van IS. De extremistische groepering heeft afgelopen jaar bijna een derde van Irak in handen gekregen. Bij aanslagen en aanvallen vielen 15.000 doden. Daarmee was 2014 het bloedigste jaar sinds 2007.