Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Terreurexpert’ Fox News: sorry dat ik zei dat Birmingham ‘totally muslim’ is

‘Terreurexpert’ Steven Emerson is een internethit na zijn optreden bij het Amerikaanse Fox News, waar hij onder andere zei dat de Engelse stad Birmingham “geheel islamitisch” is. Volstrekte onzin natuurlijk. Maar hij zei meer vreemde dingen, en een paar daarvan checkten we ook even.

Screenshot via YouTube

Niet-moslims wagen het niet om Birmingham binnen te gaan, want de op een na grootste stad van Engeland is volledig islamitisch.

Aldus Steven Emerson, een “terreurexpert” die zo af en toe voor het Amerikaanse Fox News wat duiding mag geven. Het is nieuwe informatie voor de presentatrice met wie hij praat. Niet verwonderlijk, omdat ieder weldenkend mens weet dat er helemaal niets van klopt. Emersons surrealistische optreden op de conservatieve Amerikaanse nieuwszender is in ieder geval voer voor internetgrappen.

De aanleiding dat Emerson live in de uitzending van Fox zat, waren de aanslagen van de afgelopen week in Parijs. Hij reageerde op berichtgeving dat er meer dan honderd ‘slapende’ terreurcellen in Frankrijk actief zijn. Er is volgens Fox sprake van honderden no-goarea’s in het land.

Klopt, volgens Emerson, er zijn gebieden waar de regering simpelweg geen autoriteit heeft, “veilige havens” voor moslims op verschillende plekken in, naast Frankrijk, Zweden, Duitsland en Groot-Brittannië. Sterker nog:

“There are actual cities, like Birmingham, that are totally Muslim, where non-Muslims simply don’t go in.”

Birmingham, een stad met ongeveer 1,1 miljoen inwoners, zou een volledig islamitische stad zijn. In Engeland. Alleen maar moslims.

Deze vreemde bewering checken door even een keer te googelen is bijna te veel eer. Natuurlijk wonen er niet alleen maar moslims in Birmingham. Ja, er wonen in de stad meer moslims dan gemiddeld in heel Engeland; vijf procent van de Engelsen is moslim. Volgens recente cijfers over Birmingham is daar 21,8 procent van de bevolking moslim. 46,1 procent is christen, en 19,3 procent gelooft nergens in.

Overigens onderstaande zin was wat krom, waardoor er helaas nu in NRC een fout is geslopen. Het lijkt bij snel lezen (wat de mediaredactie deed) alsof de 5 procent slaat op Birmingham. Mooier was geweest om te zeggen: vijf procent van de Engelsen is moslim. En dan: Volgens recente cijfers over Birmingham.

Ja, er wonen in de stad meer moslims dan gemiddeld in heel Engeland, dat klopt (5 procent is moslim). Maar verder? Volgens recente cijfers is 21,8 procent van de bevolking moslim. 46,1 procent is christen, 19,3 procent gelooft nergens in.

Andere beweringen

De opmerking over Birmingham als een soort westers minikalifaat was de opvallendste van Emerson. Maar hij zei meer opmerkelijke dingen, we gaan er nog een paar langs.

Er is een shariapolitie in Londen

“…and parts of London, where there is actually Muslim religious police that actually beat and actually wound, seriously, anyone who doesn’t dress according to Muslim, religious Muslim attire.”

Er is geen enkel bewijs voor iets wat je een actieve islamitische politie of “shariapolitie” kunt noemen. Wat wel zo is, is dat er in 2013 enkele (gefilmde) incidenten op Londense straten plaatsvonden waarbij voorbijgangers lastig werden gevallen door mensen die zichzelf ‘Muslim Patrol’ noemden. Ze spraken mensen aan op hun alcoholgebruik en zeiden tegen vrouwen dat ze meer kleren aan moesten trekken. Die incidenten werden onderzocht door de politie en drie leden van de bende kregen eind 2013 een gevangenisstraf.

Er zijn no-goarea’s in Frankrijk waar de sharia geldt en de politie niet meer binnen durft

“I got into a tweet fight with the French ambassador, who denied that there are any such things as no-go zones, except on the French official website it says there are and it actually has a map of them.”

Eerst even de basis. Het klopt inderdaad dat Emerson in ‘gesprek’ was op Twitter, via het account van zijn ‘anti-terreurdatacentrum’ The Investigative Project on Terrorism, met de Franse ambassadeur in de Verenigde Staten, Gérard Araud. Wat ook klopt, is dat er no-goarea’s zijn in Frankrijk, zoals, inderdaad, de regeringswebsite meldt.

De bedoeling van de uiteindelijk tachtig ZSP’s (Zones de Sécurité Prioritaires) is “meer samenwerking tussen verschillende autoriteiten”. Het gaat dan om politie, openbaar aanklagers en administratieve diensten. Dit in de hoop de criminaliteit te verminderen en meer vertrouwen bij de bevolking te creëren. De gebieden die hiervoor zijn aangewezen zijn - niet heel verrassend - probleembuurten.

Berichten over politieagenten die niet langer de gebieden in durven en een daar geldende shariawetgeving zijn nergens in bekende Franse of internationale media te vinden. Daar ging de ‘ruzie’ op Twitter met de ambassadeur ook over. Emerson voert als bewijs voor zijn bewering een reportage van één Russische filmploeg aan, die op bezoek ging in een no-goarea in Parijs.

Twitter avatar GerardAraud Gérard Araud .@TheIPT Obviously, if your only source is one crew of a Russian TV…… I can’t discuss such serious investigation.

Er zijn gebieden met shariarechtbanken

“…you basically have zones where sharia courts are set up.”

Dit klopt wel. Althans, het bestaan van shariarechtbanken. Die zijn er inderdaad, ook in Londen. NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef er in 2010 al eens over (€). De rechtbanken zijn maar gedeeltelijk te vergelijken met reguliere rechtbanken en hebben een enigszins informele status. De zaken waarmee mensen bij een shariarechtbank vooral terechtkunnen, zijn familiekwesties of financiële geschillen.

Niet alleen moslims hebben trouwens een eigen rechtbank, ook katholieken, anglicanen en orthodoxe joden hebben hun eigen informele rechtbank.

Emerson zei grotendeels dezelfde dingen in een uitzending van een andere Fox-presentator, Sean Hannity.

#foxnewsfacts

Emersons opmerkingen hebben voor een enorme internethit gezorgd. Onder de hashtag #foxnewsfacts verzonnen Twitter-gebruikers hun eigen ‘nieuwsfeiten’.

Twitter avatar DamJef David Jack In Birmingham, the local death squads go by the name of Quran Quran.
#foxnewsfacts http://t.co/xHXFtPUHxZ
Twitter avatar ThomasPride Tom Pride BREAKING! Margaret Thatcher was secret Muslim Jihadist (seen here wearing Hijab): #foxnewsfacts http://t.co/q2iGty9Icx
Twitter avatar pavanwar Parvez Anwar Jam jars across Britain are becoming radicalised.

#FoxNewsFacts http://t.co/0O4Cfv1DIo

Twitter avatar TechnicallyRon TechnicallyRon Britain is home to an Islamic regime called ‘mecca bingo’ #foxnewsfacts
Twitter avatar Pundamentalism James Martin BREAKING: Fox News publishes up-to-date map of terrorist movements. http://t.co/9fiuVFgksf

Excuses

Emerson heeft inmiddels tegenover verschillende mensen zijn excuses aangeboden voor zijn bewering over Birmingham. Hij spreekt onder andere van een “grove fout”. Hij heeft zich, zo blijkt, gebaseerd op andere bronnen, maar dat wil hij niet als excuus gebruiken. Hij heeft beloofd geld te doneren aan een goed doel in de Engelse stad.

Twitter avatar BhamUpdates Birmingham Updates BREAKING: An apology from terrorism ‘expert’ Steven Emerson following an appearance on Fox News: http://t.co/sQIZV3f310