Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Teeven in beroep tegen ‘bed, bad en brood’-uitspraak

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Bart Maat

De regering legt zich niet neer bij de gerechtelijke uitspraak vorige maand, dat het Rijk uitgeprocedeerde asielzoekers moet voorzien van opvang. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gaat in beroep tegen de uitspraak, kondigt hij vandaag aan in zijn antwoorden op Tweede Kamervragen.

De ‘bed, bad en brood’-zaak waartegen Teeven in beroep gaat, draait om twee mensen zonder verblijfsvergunning. De rechtbank in Utrecht bepaalde vorige maand dat het Rijk de twee moet voorzien in nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaal.

Omdat Teeven gronden ziet voor beroep, heeft hij nog geen beleidsmaatregelen genomen om de opvang definitief te regelen. Teeven in de brief:

“Voor de tijd dat het hoger beroep loopt zal uitvoering worden gegeven aan de uitspraken. Aan de betrokken vreemdelingen is gemeld dat ze terechtkunnen in de vrijheidsbeperkende locatie in Ter Apel. Van dit aanbod is tot nu toe geen gebruik gemaakt.”

Teeven schuift hiermee een belangrijk hete aardappel van het kabinet voor zich uit: de VVD is tegen opvang van uitgeprocedeerden, de PvdA juist vóór. Teeven schrijft ook dat hij oordeel van het zogenoemd Europese Comité van Ministers over de uitspraak van het Comité voor Sociale Rechten wil afwachten.