T-Mobile maakt bellen in buitenland uit Nederlandse bundel mogelijk

Neelie Kroes.
Neelie Kroes. ANP / EPA / Stephanie Lecoco

Je telefoongesprekken vanaf de (Europese) skipiste tellen straks als Nederlandse belminuten. Met dat aanbod, dat T-Mobile vanmorgen bekend maakte, hoopt de provider meer klanten weg te halen bij Vodafone en KPN. Het is een eerste stap op weg naar één Europese markt voor mobiele bellers, maar voor mobiel internetten in het buitenland moet je nog wel extra betalen.

T-Mobile maakt een einde aan de irritante eigenschap van providers om elk buitenlands gesprek meteen als een extra uitgave op je telefoonrekening te zetten en niet verreken met je Nederlandse bundel belminuten. Nu vraagt T-Mobile nog 4,95 voor een half uur bellen in het buitenland, straks gaan de eerste 120 minuten van je Nederlandse belminuten af. Na twee uur praten betaal je wel weer een hoger tarief. De regeling geldt voor alle EU-landen en Noorwegen, Zwitserland en IJsland.

Roaming wordt afgeschaft

Buitenlandse gesprekken binnen de gewone bundel afrekenen is niet nieuw, vroeger deed provider Orange dit ook, alleen werd destijds wel een hoger tarief voor bellen buiten Nederland gerekend. (T-Mobile Nederland nam Orange in 2007 over). Komend jaar mogen we nog meer van dit soort aanbiedingen verwachten van providers. De meerprijzen voor bellen, sms’en en internetten binnen de EU worden afgeschaft. Dat gebeurt niet spontaan; ze passen zich aan aan de plannen van de EU om de roaming tarieven per 15 december 2015 afschaffen.

De tarieven voor telecomdiensten binnen de EU zijn de afgelopen zeven jaar al sterk gedaald, dankzij de inspanningen van met name oud-commissaris Neelie Kroes. Zij gaat ervan uit dat de verlaagde tarieven ervoor zorgen dat het gebruik van mobiele diensten in Europa stijgt - veel mensen zetten nu roaming uit als ze in het buitenland zijn.

Na T-Mobile zullen nog veel providers - noodgedwongen - met dit soort aankondigingen komen. Wellicht is de volgende Tele2, dat binnenkort de tarieven voor zijn 4G-aanbod bekend maakt. Het ziet ernaar uit dat dit voor de Europese telecomsector de laatste roaming-zomer is. Het afschaffen van de roamingtarieven doet vooral pijn in de landen rondom de Middellandse Zee. Er zijn meer Noord-Europeanen die in Zuid-Europa op vakantie gaan en daar (dure) data verbruiken en bellen.

Andere prijzen stijgen

De enige manier waarop providers de terugvallende inkomsten uit buitenlandse belkosten kunnen compenseren is door meer te vragen voor binnenlandse diensten, bijvoorbeeld door de tarieven buiten de bundel te verhogen. T-Mobile Nederland verhoogde per 1 januari zijn abonnementsprijzen met 0.9 procent “wegens inflatie”. (Hier vind je nog meer afrekentrucs die providers gebruiken.)

T-Mobile Nederland is een dochter van Deutsche Telekom en heeft last van de concurrentiestrijd met KPN en Vodafone; het aantal klanten daalde in het derde kwartaal van 2014 tot net iets minder dan 4 miljoen (daling van 12,6 procent op jaarbasis). De kwartaalomzet daalde met 8,7 procent naar 376 miljoen euro.

In de VS gaat T-Mobile verder

T-Mobile Nederland laat gebruikers ook per maand hun bundel bijstellen – een van de “telecomconventies” die afgeschaft wordt, aldus de provider. In de VS gaat T-Mobile een stapje verder om zich te onderscheiden van andere providers. Daar noemt T-Mobile zich de ‘uncarrier’ – de partij die de bestaande providers ondergraaft. Inmiddels kunnen Amerikaanse T-Mobileklanten wereldwijd gratis internetten - zij het tegen gereduceerde snelheid. Ongebruikte data kunnen Amerikaanse klanten doorschuiven naar de volgende maand en mobiel gebruik van online muziekdiensten gaat niet ten koste van de databundel.