Stem vol springende kikkers

Händels Israel in Egypt mag na Messiah zijn populairste oratorium zijn, het is ook een zorgenkindje. Geen van zijn oratoria leunt zo sterk op het koor en vooral het eerste van het driedelige werk over de beslommeringen van het volk Israël in Egypte is daardoor nogal massief. De da capo-aria’s, waarin de solist in de herhaling zijn virtuositeit kan tonen, ontbreken in het stuk.

Meer contrast is nodig om spanning aan te brengen, weet Roy Goodman, die in zijn uitvoering met het Nederlands Kamerkoor en Le Concert Lorrain enkele lichtere koordelen aan solostemmen toewijst. De opname is vorig jaar gemaakt tijdens het Musikfest Bremen. Die bevat veel moois, maar ook wat zwakkere plekken (problematische intonatie in Their bodies are buried in peace). De plagen in Exodus worden vol overtuiging gebracht: The land brought forth frogs klinkt alsof de kikkers rechtstreeks uit alt David Allsopps keel springen.