Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Sinds de aanslagen kent Frankrijk drie nieuwe helden: wat is hun verhaal?

Lassana Batilhy
Lassana Batilhy Fragment uit interview met BFM TV

Sinds de aanslagen in Parijs kent Frankrijk drie nieuwe helden: drie mannen die zich heldhaftig hebben opgesteld en de levens van medeburgers hebben gered. Wie zijn zij en wat is hun verhaal?

Lassana Batilhy

In de kosjere supermarkt Hyper Cacher in het oosten van Parijs, waar de terrorist Amedy Coulibaly mensen gijzelde, ontpopte de 24-jarige Lassana Bathily zich vrijdag als een held. Vlak nadat Coulibaly de winkel bestormde, had Bathily, moslim en Malinees, de helderheid van geest om een groep mensen in een koelcel te laten schuilen. Tegen de Franse zender BFM TV zei hij later:

“Ik leidde hen naar binnen, deed het licht uit en zette de koeling af. Ik zei hen kalm te blijven, en dat ik naar buiten zou gaan om hulp te halen.”

Vervolgens wist Bathily zelf te vluchten via een goederenlift, waarna hij de politie op straat informatie gaf over de situatie in de supermarkt. Overigens dacht de politie eerst dat Bathily een medeplichtige was van de aanslag en de schutter in de supermarkt hielp. Na anderhalf uur op het bureau werd duidelijk dat hij een werknemer was met goede intenties.

Hoeveel mensen zich precies verstopten in de koelruimte is nog onduidelijk, sommige media noemen zes volwassenen en een baby van een maand oud, andere van vijftien mensen.

Vanuit de koelcel hebben klanten gebeld met familieleden, politie en lokale bestuurders. Zo had Yohann contact met zijn oom en gemeenteraadslid Malik Yettou. Yohann zou op een gegeven moment gezegd hebben:

“We gaan maar een fles wijn opentrekken, er staan er hier genoeg.”

Nadat de groep was bevrijd, bedankten ze Bathily en hij antwoordde: “Het is oké, dat is het leven”.

Bekijk hieronder het gesprek met Bathily dat The Telegraph postte:

Foto’s van de gijzelaars

Het Franse magazine Paris Match heeft beelden gepubliceerd van de gijzelaars die zich urenlang in de koelcel verstopten.

Bathily, moslim en Malinees, kwam op zijn zestiende naar Frankrijk en worstelde jarenlang om de juiste papieren te bemachtigen. Op sociale media groeide Bathily in korte tijd uit tot een nationale held, het gezicht van de eenheid van Frankrijk. Op Twitter suggereert iemand dat Batilhy (mocht dat aan de orde zijn) een permanente verblijfsvergunning verdient:

Twitter avatar warn_me M. J’ose espérer que Lassana Bathily, jeune malien héros de l’épicerie, aura la nationalité française s’il en fait la demande. #Vincennes

Hieronder een video van France TV het moment waarop de gegijzelden uit de supermarkt werden bevrijd:

Michel Catalano & Lilian Lepère

Toen de terroristische broers Kouachi zich vrijdag verschansten in een drukkerij in Dammartin-en-Goële dacht de politie lange tijd dat zij een werknemer van het beletteringsbedrijf gijzelden. Later bleek dat de zwaar bewapende broers niet wisten dat de 27-jarige grafisch vormgever Lilian Lepère zich vlak bij hen had verstopt. Lepère zat zo’n negen uur in een kartonnen doos onder de gootsteen in de keuken op de eerste verdieping. Vanuit de kartonnen doos had hij contact met de politie. Via zijn mobiel speelde hij de agenten belangrijke informatie toe over zijn eigen positie, de bewegingen van de broers en wat hij opving van hun gesprekken.

Het was het idee van de eigenaar van het bedrijf, Michel Catalano (47). Hij gaf Lepère opdracht zich te verstoppen en besloot de binnengestormde broers beneden zelf te woord te staan. Tegen persbureau AFP zei hij:

“Ik realiseerde me niet dat zij het waren, totdat ik de Kalashnikov en een raketwerper zag.”

Catalano overtuigde de terroristen ervan dat er verder niemand in het kantoor aanwezig was. Catalano zette koffie voor de zwaar bewapende mannen en ontving in aanwezigheid van een van hen zelfs een zakelijk contact. Een van de Kouachi-broers zou hebben gezegd:

“We doden geen burgers.”

Broers waren beleefd

De terroristen lieten de bezoeker ongehinderd vertrekken. Volgens Catalano waren de broers beleefd en spraken ze hem met ‘Monsieur’ aan. Na ruim een uur mocht Catalano vertrekken.

Lepère bleef achter, aanvankelijk in de veronderstelling dat de broers zijn collega’s hadden gedood. Uren later bestormde de speciale eenheden de drukkerij en bevrijdde hem. Beide broers werden gedood.

Op zijn nieuwe status als held reageerde ook Catalano bescheiden:

“Ik ben geen held. Ik deed wat elke andere persoon zou hebben gedaan om zijn leven te beschermen.”

Bekijk hieronder het gesprek met Michel Catalano waarin hij vertelt wat er is gebeurd:

Ook Lepère ziet zichzelf niet als held, maar in Frankrijk denken ze daar anders over:

Twitter avatar WolfSpirit2013 Wolf♔H&U♔Raven For over 6 hrs graphic designer Lilian Lepere, 27, texted crucial info until the siege ended
http://t.co/QekcKElDuW http://t.co/OPhSp77mYZ