Lilyhammer

Canvas, 23.35-00.20u.

Achtdelige Noors-Amerikaanse misdaadserie over de New Yorkse gangster Frank ‘The Fixer’ Tagliano, die het aan de stok krijgt met zijn baas en tegen hem getuigt in een rechtszaak. Naar aanleiding daarvan wordt hij in het kader van een beschermingsprogramma voor spijtoptanten naar Noorwegen geherlokaliseerd, met een nieuwe identiteit en een nieuwe naam: Giovanni Henriksen. Giovanni kiest Lillehammer als nieuwe woonplaats omdat hij gecharmeerd raakte door de stad – ‘Lilyhammer’ volgens hem – toen hij in 1994 op tv beelden zag van de Olympische Winterspelen die er toen werden georganiseerd. Natuurlijk is de realiteit wat minder rooskleurig dan hij verwacht. Giovanni voelt zich in het winterse Lillehammer als een vis op het droge en vervalt al snel in zijn oude gewoontes.

Lilyhammer is de eerste televisieserie die door Netflix werd gemaakt. De rol van Frank Tagliano wordt gespeeld door Steven van Zandt, een acteur, musicus en radio-DJ van Amerikaanse afkomst. In 1999 verwierf Van Zandt bekendheid met zijn soortgelijke maffia-rol in de serie The Sopranos. Lilyhammer won in 2014 de prijs voor ‘Beste Europese Dramaserie’ op het Monte Carlo Televisie Festival