RTL krijgt Machiavelliprijs - ‘grote bijdrage vernieuwing tv’

RTL Nederland krijgt de Machiavelliprijs 2014, de jaarlijkse prijs voor een instelling of persoon die heeft “uitgeblonken op het gebied van publieke communicatie”. De omroep krijgt de prijs toegekend vanwege zijn “vernieuwende, gedurfde en vooral ook bindende rol”.

RTL Nederland heeft de Machiavelliprijs 2014 gewonnen.
RTL Nederland heeft de Machiavelliprijs 2014 gewonnen. Foto ANP / Nils van Houts

RTL Nederland krijgt de Machiavelliprijs 2014, de jaarlijkse prijs voor een instelling of persoon die heeft “uitgeblonken op het gebied van publieke communicatie”. De omroep krijgt de prijs toegekend vanwege zijn “vernieuwende, gedurfde en vooral ook bindende rol”. Dat heeft Stichting Machiavelli vandaag bekendgemaakt.

Het juryrapport over RTL Nederland:

“RTL is aanjager en voorloper geweest van een reeks nieuwe programma-formats. Van realityshows tot financieel-economisch nieuws: dankzij RTL heeft de Nederlandse televisiekijker de afgelopen 25 jaar een vernieuwend en gevarieerd aanbod voorgeschoteld gekregen. Ook op andere zenders.”

De jury is er zeer positief over dat RTL Nederland de maatschappelijke verantwoordelijkheid niet schuwt, met zijn programma’s over schulden, armoede of obesitas.

“Daarmee heeft RTL op eigen wijze een verheffingstaak op zich genomen, herkenbaar en voor een breed publiek.”

Mede hierdoor heeft RTL een grote rol gespeeld in de groeiende bindende rol van televisie voor de maatschappij, een rol die vroeger werd gespeeld door kerken en verenigingen, aldus de jury.

Het doel heiligt de middelen

De prijs is vernoemd naar Niccòlo Machiavelli (wiki), die aan het einde van de vijftiende eeuw in Noord-Italië leefde. Hij is auteur van het belangrijke politieke werk Il Principe (De Vorst) en grondlegger van de politieke wetenschap. De Stichting over de prijs:

Bij de ideeën van de politieke denker Machiavelli denkt men al snel aan het principe ‘het doel heiligt de middelen’. En inderdaad is het zo dat de Machiavelliprijs gaat naar degene die dit principe het meest effectief in praktijk heeft gebracht. Maar wel op een positieve manier én voor een sympathiek doel.”

De jury van de prijs bestaat uit het bestuur van de stichting, waarin journalisten, overheidsvoorlichters, politici en wetenschappers zitting hebben. Onder meer de Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Pieter Heerma (CDA) zijn lid, net als de chefs van de politieke redacties van Trouw en Volkskrant, Karen Zandbergen en Martin Sommer. De bestuursleden nomineren kanshebbers, en de uiteindelijke winnaar wordt gekozen op basis van “stevige discussies en stemmingen”, aldus een woordvoerder van de stichting.

Eerder winnaars van de prijs zijn onder meer burgemeester Eberhard van der Laan (vorig jaar), koningin Máxima en de journalisten Jeroen Smit en Jan Blokker.