Roman Emma Curvers hoeft niet uit de handel gehaald

Schrijfster Emma Curvers en uitgeverij Atlas Contact zijn door de rechter in het gelijk gesteld in de rechtszaak die de vader van Curvers had aangespannen.

Hij eiste dat haar debuut Iedereen kan schilderen uit de handel gehaald werd en de Volkskrant een rectificatie plaatste. John Curvers spande het kort geding aan vanwege uitspraken die Curvers over haar vader deed in die krant. Hij voelde zich er persoonlijk door „gegriefd”.

De rechter stelt nu voorop dat een roman fictie is, geen getrouwe beschrijving van de werkelijkheid, en dat de lezer dat begrijpt. Slechts in uitzonderlijke gevallen is denkbaar dat een uiting in een roman onrechtmatig is. Hans Kostons, hoofdpersoon uit Curvers’ roman, is en blijft volgens de rechter „romanfiguur en kan dus niet één op één met Curvers sr. worden vereenzelvigd”. Dat haar vader als inspiratie diende, „behoort tot haar artistieke vrijheid”.